-
El
-
VVS
Installatør kan ikke nå at installere kundernes varmepumper, inden håndværkerfradraget løber ud, da grossisten først kan levere i midten af april.
Risiko for sure kunder og et hak i troværdigheden. Det er nogle af de tanker, der går igennem hovedet på el-installatør Carsten Joost i øjeblikket. Han kan nemlig ikke få de varmepumper, han har lovet kunderne, før kassen til håndværkerfradraget smækker i.
- Hvordan skal jeg kunne nå det inden 1. april, når jeg først kan få anlægget i midten af april?, lyder det fra Carsten Joost, der driver Joost El ApS på Stevns.
Det drejer sig konkret om tre ordrer på luft/vand-varmepumper, hvor kunderne har takket ja til tilbuddet med den klare overbevisning, at det kunne lade sig gøre at få håndværkerfradrag. Det var også Carsten Joosts udgangspunkt, da han tilbage i starten og midten af januar bestilte varmepumperne hos grossisten. Men han blev klogere.
- Det kom bag på mig. De har før sagt, at det ikke kunne lade sig gøre, og så er vognmanden alligevel kommet med den efter kort tid, siger Carsten Joost.
Risiko for sure kunder
Han har solgt kunderne Mitsubishi-varmepumper, som han kender og kan stå inde for. Af samme grund har han heller ikke lyst til at forsøge at sælge kunderne andre mærker, som han tilfældigvis lige kan hive ned fra hylden inden skæringsdatoen 1. april.
- Jeg synes, at det er troværdigheden, der er på spil. Og det er bestemt ikke den sjove telefonopringning, hvis jeg skal ringe til kunden og forklare, at de misser omkring 31.000 kroner i fradrag på arbejdslønnen, siger Carsten Joost.
Han savner derfor lidt medvind i forhold til fristen på håndværkerfradraget, som er en udløber af finanslovsaftalen. Fra nytår faldt det forhøjede håndværkerfradrag bort, og fra 1. april er det helt slut. Og Joost El er langt fra de eneste med problemer op mod skæringsdatoen, fortæller Hassan Soussi, der er administrerende direktør i TS Gruppen.
- Det er en reel problemstilling for en række af vores medlemsvirksomheder, siger direktøren.
TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer derfor virksomhederne til at fokusere på alternativerne. For selvom håndværkerfradraget udløber om en måned, så bliver bygningspuljen også skudt i gang.
- Vi kender endnu ikke den præcise åbningsdato, men det kommer til ske i løbet af marts, og så vil der være mulighed for at få cirka det samme i tilskud, som man ellers ville have fået fra håndværkerfradraget. Det vigtige er her at være klar i sin kommunikation med kunden, om de udfordringer og muligheder, der er, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Installationsmedierne har tidligere beskæftiget sig med forsyningskrisen, som du kan læse mere om her.
Håndværkerfradraget (boligjob-ordningen) har siden 2011 givet fradrag for boligrenovering og servicearbejde.
Fradraget har varieret i størrelse gennem årene. Sidste år var det dog forhøjet til 25.000 kroner per beboer over 18 år i husstanden.
Den 6. december indgik et folketingsflertal finansloven for 2022, hvor fradraget fik det endelige dødsstød med udgangen af marts 2022.