-
El
-
VVS
Firmaejere, der endnu ikke har fået omregistreret deres varebiler til firmakørsel, bliver nu ramt af politiets bødeblok.
På bare to dage kunne Fyns Politi i sidste uge udskrive bøder på op mod 400.000 kroner til firmaejere, der ikke har styr på de nye lovkrav til varebiler. De nye regler om godskørsel trådte i kraft 1. juli sidste år, hvor der blev indført krav om, at varebiler helt ned til to tons skulle registreres til firmakørsel.
Den del fyldte godt op i bunken af de 58 bøder, som Fyns Politi udskrev i forbindelse med den målrettede kontrolaktion på Fyn.
– Størstedelen af sagerne handlede om køretøjer, der ikke har været registreret korrekt til firmakørsel. Det er lidt overraskende, men det er vores opfattelse, at man ikke har været skarpe nok på at sætte sig ind i de nye regler. Bødestørrelsen starter ved 5000 kroner, og det er ærgerlige penge at komme af med for sådan en ting, siger politikommissær Preben Ingemansen fra Fyns Politi.
Rigspolitiets egne statistikker viser, at der frem til 31. december blev registreret 206 sigtelser landet over som følge af de nye regler for varebiler og godskørsel. Det er dog ikke muligt at dele op på manglende registreringer og sager om godskørsel for fremmed regning for eksempel.
Få styr på godskørslen
Den anden del af lovgivningen handler – som navnet antyder – om godskørsel for fremmed regning. Det har vakt en del forvirring i installationsbranchen, da det i princippet er godskørsel, når man fragter varer over 11 kilo. Installatørerne skal dog i udgangspunktet ikke frygte for at blive ramt af den del, da de normalt transporterer varer, de skal bruge hos kunden. Til gengæld skal de ikke være ”flinke” og tage bordpladen med for tømreren på byggepladsen for eksempel, for så er der tale om ’godskørsel for fremmed regning’. Det koster den nette sum af 35.000 kroner i bøde.
– Det alvorligste er godskørsel for fremmed regning, da social dumping ikke skal kunne betale sig. Håndværkeren kører i udgangspunktet ikke gods for fremmede, men det er stadig vigtigt, at han får registreret sin firmabil korrekt, siger Preben Ingemansen.
Læs også: Installatører bøder ikke for ny godskørselslov - endnu
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne har underdirektør i arbejdsmarkedsafdelingen, Thorkild Bang, haft henvendelser i løbet af efteråret fra medlemmer, der har spurgt til den nye lovgivning.
– Vores svar har været, at de skulle sørge for at få omregistreret alle firmabiler over 2000 kilo til firmakørsel. Derudover har vi fået en afklaring fra Skat om, at det ikke bliver regnet som kørsel for fremmed regning, hvis man transporterer for eksempel hårde hvidevarer eller en fjernvarmeunit for en kunde til et konkret stykke arbejde, siger Thorkild Bang.
Fyns Politi udførte kontrolaktionen onsdag den 15. januar og torsdag den 16. januar i samarbejde med Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.