-
El
-
VVS
De nye VE-krav til installatørerne skaber i øjeblikket travlhed på landets erhvervsakademier, hvor der er ventelister til holdene i efteråret. Mangel på kvalificerede undervisere gør det svært at følge med efterspørgslen.
Fra asken til ilden. Det er den følelse, som erhvervsakademierne i øjeblikket sidder med, efter det er blevet et krav at være VE-godkendt for at få tilskud til den nye varmepumpe. Uddannelsesstederne har svært ved at følge med efterspørgslen på de overtegnede hold, da installatørerne vil sikre sig en plads forrest i den tilskudsbus, der efter alt at dømme ruller af sted i efteråret.
- I maj havde vi fem tilmeldte, og nu har vi presset alt, hvad vi har af undervisere, så vi kan køre fire hold i efteråret, hvor der pt er 80 tilmeldte. Havde vi haft underviserne til det, så tror jeg, at vi havde kunnet køre et par hold mere, siger Hans Kjær Jørgensen, chefkonsulent på UCL med hovedsæde i Odense.
Læs også: Pæne varmepumpe-tilskud på vej
Det har været specielt for ham at følge udviklingen, hvor der tidligere var ingen eller meget få tilmeldinger til VE-kurserne. Det ændrede sig med ét, da den nye klimaaftale blev offentliggjort i juni. Her stod det pludselig klart, at VE-godkendelse gik fra en frivillig ordning til et krav, hvis kunden skulle have udbetalt et tilskud til den nye varmepumpe.
UCL har et samarbejde med Lemvigh-Müller om uddannelsen på samme måde, som mange andre grossister og leverandører har samarbejder med erhvervsakademier landet over. I sidste ende er det dog stadig erhvervsakademierne, der er garant for kvaliteten.
- De har distributionsnetværket, men det er stadig os, der udbyder faget og vores undervisere, der bliver brugt, siger Hans Kjær Jørgensen.
Håbede at nå 200 i år
KEA i København kender også alt til udfordringerne med at følge med det pres, der pludselig er opstået på VE-kurset.
- Det har været en vanvittig opgave at gå fra 0 til 200 deltagere, siger Janus Hendrichsen, uddannelseskonsulent hos KEA.
Han havde håbet at kunne nå at uddanne alle 200 i løbet af i år, men KEA har været nødt til at udsætte en del hold til efter nytår. Omkring 140 vil til den tid stå med et kursusbevis i hånden - med undtagelse af de deltagere, der eventuelt falder fra undervejs.
- Jeg har lige lagt kurserne op for 2021. Her er der fire virksomheder, der har booket til deres medarbejdere i løbet af januar, og så regner vi med at køre 5-7 hold i løbet af efteråret. Så må vi se, hvad behovet er, når vi kommer til efteråret, siger Janus Hendrichsen.
Læs også: Nye VE-krav skaber travlhed
KEA har indgået en aftale med virksomheden Electro Energy i Glostrup for at skaffe uddannelsespladser nok. Målet er at gøre kursus så virkelighedsnært for deltagerne, der bliver undervist af medarbejdere med stor praktisk erfaring og viden om VE-kravene, mens KEA sikrer kvaliteten af uddannelsen.
- Vi har valgt kun at lave hold på maksimalt 14 for at kunne lave en-til-en-undervisning, siger Janus Hendrichsen.
Det endnu uklart, hvornår tilskudsmillioner kommer til at rulle, men Energistyrelsen har et mål om 15. oktober.
Læs mere om VE-godkendelsen her