EU-valget nærmer sig. To måske kommende europaparlamentarikere, Magnus Barsøe fra Socialdemokratiet og Henrik Dahl fra Liberal Alliance, har været på besøg hos tårnproducenten Welcon i Give. De to politikere delte, på trods af politiske skel, direktør Jens Pedersens bekymringer for den usynlige kinesiske krigsførelse.
Langs motorvejen mellem Give og Brande strækker der sig 1,6 km industriproduktion, hvor Welcon, verdens mest moderne producent af vindmølletårne, holder til. De producerer 30 tårne om ugen og har for nyligt investeret 1,2 milliarder i udbygningen af deres produktion.
Men mørke skyer samler sig over den danske succeshistorie. Kina har siden 2015 arbejdet på at implementere "Made in China 2025", en strategisk plan for at blive verdensledende inden for ti nøglesektorer, herunder vedvarende energi og elbiler.
. Vi mener, at vindmølleproduktion i Europa er kritisk infrastruktur, som vi ikke kan undvære. Når Kina giver statsstøtte til deres produktion, truer det hele den europæiske vindmølleindustri, fortæller direktør Jens Pedersen.
Fremtiden ser sort ud for europæisk energiproduktion ifølge Pedersen, der frygter, at vindmølleproduktionen kommer til at lide samme skæbne som solcelleindustrien, som blev udkonkurreret af Kina gennem statsstøtte.
- Vi er nødt til at sætte nogle barrierer op, så vi ikke ender i samme situation med vind som med sol, siger Jens Pedersen.
Usynlig krig
I går havde Jens besøg af to måske kommende europaparlamentarikere, Magnus Barsøe fra Socialdemokratiet og Henrik Dahl fra Liberal Alliance, for at vise dem, hvordan en moderne industriproduktion ser ud.
Her delte direktøren sine bekymringer omkring den usynlige krigsførelse, han mener, Kina har iværksat over for den europæiske vindmølleproduktion.
Og budskabet er klart: Vedvarende energi er kritisk infrastruktur, og det kan have store konsekvenser for vores samfund, hvis vi overlader produktionen til Kina.
- Vi kan komme i en situation, hvor vi er afhængige af nogen, som vi ikke nødvendigvis kan stole på. De kan lamme hele vores samfund - og det kan de gøre ved at trykke på en knap, fortæller Jens Pedersen.
Enige politikere
De to politikere delte, på trods af politiske skel, Jens Pedersens bekymringer.
- Det er afgørende for Europas fremtid, at vi ikke overlader vores energiforsyning til fjendtlige magter. Vindmøller, solceller mm. er en del af fremtidens energiforsyning for Danmark, hvis Kina sætter sig på hele den produktion, så er Europa låst. Ligesom ved den idiotiske indkøb af russisk gas, siger Henrik Dahl.
Kritisk infrastruktur fylder også for Magnus Barsøe, der er fortaler for en mere aggressiv grøn industripolitik.
- Vi har grundlæggende været hamrende naive, når det kommer til Kina. Kina har i årevis snydt på vægten og støttet hjemlig produktion. Resultatet er unfair konkurrence og en hovedløs udflytning af arbejdspladser. Kina leverer i dag 91 procent af alle de solceller, vi stiller op i EU. Det er jo helt vanvittigt, at vi har deponeret vores grønne fremtid i hænderne på Xi Jinping, siger Barsø og tilføjer:
- Først og fremmest skal vi sikre gode industriarbejdspladser i Danmark og Europa. Jeg har fuld tillid til, at dygtige virksomheder som Welcon i Give kan konkurrere, så længe vi fra politisk side sørger for fair vilkår. Det handler i sidste ende også om forsyningssikkerhed.