-
VVS
En stor gruppe af husejere er i øjeblikket usikre på, hvor længe de kan beholde deres gasfyr. Det afføder mange spørgsmål til installatørerne.
Krigen i Ukraine har sat skub i udfasningen af gas herhjemme og forceret en udvikling, som tidligere havde en mangeårig tidshorisont.
Derfor får TEKNIQ Arbejdsgiverne i øjeblikket mange spørgsmål fra installatørerne om, hvordan man korrekt rådgiver kunder, der eksempelvis frygter, at de kommer til at fryse til vinter, eller er usikre på de økonomiske konsekvenser ved at udskifte gasfyret.
Specialkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne Richard Schalburg slår fast, at ingen gasfyrsejere kommer til at fryse den kommende vinter.
– På kort sigt kommer danskerne ikke til at fryse. Gassen prioriteres sådan af myndighederne, at det er industrien, og ikke boligejerne, som skal finde nye energikilder først. Mange virksomheder er derfor allerede i gang med at forberede et beredskab, siger Richard Schalburg.
Han understreger dog, at gasfyrene i de danske boliger vil blive udfaset på den lange bane.
– På længere sigt er der ingen tvivl, om at gassen er på vej ud af boligopvarmningen. Vi kommer til at producere meget mere biogas i fremtiden, men biogassen er dyrere end naturgas, og derfor bliver det væsentligt dyrere at varme op i fremtiden - eller i hvert fald på niveau med nu, hvis man holder fast i sit gasfyr.
– Derfor er den gode rådgivning at forklare kunderne om disse perspektiver. Det kan godt være fornuftigt at holde fast i sit gasfyr, hvis man for eksempel får fjernvarme inden for få år. Men man skal ikke regne med, at gaspriserne kommer ned på det niveau, vi så for bare halvandet år siden, siger Richard Schalburg.
Læs også: Gas-forretning får nyt liv med varm luft
Forbud er en mulighed
TEKNIQ-konsulenten bliver ofte mødt af spørgsmål om, hvorvidt det bliver forbudt at skifte en eksisterende gaskedel med en ny - men det er der ikke klare udmeldinger om endnu.
– Regeringen har dog varslet, at alle husejere med gas- eller oliefyr i 2022 vil få et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje at udskifte gasfyret med en varmepumpe. Der er ikke forbud med at udskifte gasfyr i Danmark, men vi har set, at flere EU-lande er begyndt at indføre regler. Derfor har flere af Folketingets partiet også talt for den model, siger Richard Schalburg.
Det er også fortsat uvist, om der vil blive indført tilslutningspligt til fjernvarmen.
– Der er på nuværende tidspunkt ikke tanker om at indføre generel tvangstilslutning, men der har fra politisk hold været tanker om, at man aktivt skal fravælge fjernvarme, konstaterer Richard Schalburg.
Muligheden for at pålægge tilslutningspligt til fjernvarme i nye områder blev afskaffet i 2019.