-
VVS
Produkterne på markedet for lækagesikring er af meget varierende kvalitet, hvilket gør det svært for installatører og forbrugere at træffe et sikkert og tilfredsstillende valg. Der kan dog være retningslinjer for kvalitetskontrol på vej.
Seniorspecialisten lægger ikke fingre imellem, når han skal give sin vurdering af udbuddet på markedet for lækagesikring.
– De allerbilligste på markedet er nærmest legetøj, som kan nå at løbe tør for strøm, inden man kommer hjem, siger Leon Steen Buhl.
Han har gennem en årrække beskæftiget sig med lækagesikring via sit arbejde på Teknologisk Institut. Tilbage i 2014 stod han bag anbefalinger til fire minimumskrav af vandsikring- og lækagesystemer, men siden er der ikke sket det helt store på området. Det betyder, at den videnskabelige dokumentation af produkterne fortoner sig i det dunkle, hvilket giver god plads til dygtige sælgere.
– Vandalarmer spænder fra alt til intet. Når man snakker med de enkelte fabrikanter, vil de sige, at deres produkter kan det hele, men der er ingen dokumentation for, hvad de kan i forhold til den samlede sum af egenskaber, siger Leon Steen Buhl.
Derfor er der i hans optik brug for at skabe overblik i markedet, så både fagfolk og forbrugere kan sammenligne.
Læs også: Legionella: Sådan kan installatørerne minimere risikoen
– Man burde teste ud fra en række nærmere definerede egenskaber, så forbrugerne og installatørerne kan sammenligne og vide, hvilke krav produkterne lever op til, inden de køber dem, siger Leon Steen Buhl.
Sporene skræmmer
Vvs-installatørerne har tidligere fået et rap over fingrene på grund af dårlige produkter, da de altid står i forreste linje i forhold til kunderne. Af samme grund er det vigtigt at gøre markedet så gennemskueligt som muligt.
– Der mangler et sammenligningsgrundlag, og vvs-virksomhederne bliver oversvømmet af nye produkter hele tiden. Det er lidt som med mobiltelefoner: alle kan ringe, men hvad abonnementet bagved reelt kan, det er lidt sværere at vide. Hvis man skal vide sig sikker på produkterne, skal de derfor være testet efter fælles retningslinjer, siger Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Lukker for vandet
ETA Danmark har 40 års erfaring i at godkende byggevarer. Målet er at vurdere produkterne og sikre, at de lever op til kravene i bygningsreglementet. På området for lækagesikring er der stadig plads til forbedring, mener projektleder i ETA Danmark Peter Fritzel.
– Man kan godt sige, at det er uigennemskueligt. Nogle producenter kan for eksempel have testet magnetventil og måleenhed hver for sig, men systemet er ikke vurderet samlet. Jeg forestiller mig en levetidstest, hvor vi ser, om produktet kan styre et flow, hvor ventilen skal klappe i 5000 gange for eksempel, siger han.
Forsikringsselskaberne må derefter selv vurdere, hvad der passer til deres behov. Den del kan stadig være svær at afgøre, da nogle systemer måske kan vise sig at være for følsomme. For eksempel kan digitalt udstyr, der lærer dit brugsmønster at kende, lukke af for vandet, selvom det bare er en cisterneventil, der løber.
– Den kan kun sige, om der er en lækage eller ej, og så skal boligejeren ringe til forsikringen, som så skal ud og vurdere, om der er noget galt med cisterneventilen, eller om det fosser ud i fundamentet, siger Peter Fritzel.
Mere overblik på vej
Han fortæller, at der er håb om, at installatørerne inden længe får mere dokumentation at læne sig op ad, når de skal rådgive kunderne.
– Der er lys for enden af tunnelen for installatørerne. Vi barsler med prøvningsbetingelser, og jeg har lige arrangeret et møde med en dansk producent sammen med Teknologisk Institut, hvor vi sammen skal brainstorme for at finde frem til et relevant sæt prøvningsbetingelser samt kvalitetskontrolbetingelser. Det skal være en samlet test med både tæthedsprøvning og levetidstest. Til gengæld kan vi ikke teste for, hvordan det er samlet. Der er det vvs’ernes talent, der er på spil, siger Peter Fritzel. Han forventer, at et udkast til nye prøvningsbetingelser er klar i starten af det nye år.