-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Vi befinder os midt i sommerens mindst travle arbejdsuge: 41 pct. af de beskæftigede i Danmark holder nemlig ferie i uge 29 – og denne sommeruge matches kun af juleugen uge 52 i feriefravær. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Er der langt imellem kolleger på kontoret og ude i produktionen? Det vil der være på mange arbejdspladser, for uge 28, 29 og 30 er de tre uger, hvor flest danskere holder deres sommerferie.
- Disse tre uger i juli ligger i den periode, der traditionelt bliver kaldt industriferien, hvor skolerne er lukkede, og hvor en del arbejdspladser også opfordrer deres ansatte til at holde fri, siger Daniel F. Gustafsson, chefkonsulent i Danmarks Statistik, der har lavet statistikken på danskerne ferievaner.
Effektiv nedlukning
Ifølge ferieloven har man som lønmodtager ret til at afholde tre ugers sammenhængende ferie i hovedferien, som er perioden fra 1. maj til 30. september. Og for mange virksomheder giver det mening at lukke produktionen ned i typisk to ud af de tre juli-uger.
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler også en egentlig sommerlukning for de fleste produktionsvirksomheder.
- Det er vigtigt at tage et aktivt valg om afvikling af ferie i en produktionsvirksomhed. Der skal jo afvikles ferie, og hvis man spreder ferien og kommer til at stå med lav bemanding over en længere periode, så kan produktiviteten falde. Derfor er det bedre at lukke helt ned – og starte igen med fuldt hold i produktionen. Men det kræver god og rettidig kommunikation med kunderne, siger underdirektør Maria Schougaard Berntsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Sådan fordeler danskernes deres ferie i løbet af et år - med uge 29 og 52 som topscorerne (Grafik Danmarks Statistik)