-
El
-
VVS
Ca. 400.000 bygninger skal i de kommende år have skrottet deres nuværende olie- eller naturgasfyr til fordel for fjernvarme eller varmepumpe. Men rigtigt mange boligejere udskyder beslutningen og beholder de gamle fyr. Det er bekymrende, da der stadig er tilskud at hente via varmepumpepuljen, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den 12. september åbnede den længe ventede varmepumpepulje med nye tilskud til konverteringer fra blandt andet olie- og naturgasfyr. Puljen er dog langt fra blevet løbet over ende af ansøgere, som det er sket flere gange tidligere. Det ærgrer Troels Hartung, der er bæredygtighedschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Der har slet ikke været den efterspørgsel, som vi håbede på, da puljen åbnede. Vi kan se på tallene, at der stadig er rigtigt mange, især uden for de større byer i samtlige regioner, som stadig opvarmer med olie- eller naturgas. Derfor er det bekymrende, at entusiasmen omkring varmepumpepuljen er så relativt begrænset, siger han.
Mange kommuner stadig langt efter
På landsplan er der installeret varmepumper i 11 procent af landets boliger per 1. januar 2023 i følge tal fra Danmarks Statistik. Og ifølge en rapport fra Cevea (figur 2.) er det kun 21 kommuner ud af 98, hvor mere end 80 procent af hustandende har enten varmepumpe eller fjernvarme, og i mange kommuner er tallet lagt under de 80 procent. Især region Sjælland og Syddanmark halter efter med flere kommuner, hvor det er under 60 procent af husstandene, der benytter en af de to bæredygtige løsninger.
- Det er nu, der skal fart på den grønne omstilling, og tallene viser, at der er plads til forbedringer. Rigtigt mange skal have en varmepumpe i de kommende år, men de politiske signaler om hvad der er det rigtige at vælge, har været uklare. Det har vi råbt højt om, og det har hjulpet, men vi kan se, at mange tøver med at træffe beslutningen. Nu skal forbrugerne have visheden igen, så vi igen kan få fart på skrotningerne af fyrene, siger Troels Hartung.
Klimarådet skønner, at man ved fuld udfasning af naturgas vil have en fordeling mellem varmepumper og fjernvarme på cirka 50 procent af hver ud af de i alt 400.000 kommende konverteringer.