-
El
-
VVS
Det bliver nu muligt for ufaglærte at uddanne sig til ”kabelmontør” på Roskilde Teknisk Skole. Initiativet skal opkvalificere ufaglærte til regionens elvirksomheder.
Der er brug for mere kvalificeret arbejdskraft i elbranchen. Derfor har Roskilde Tekniske Skole søsat et kursusforløb på otte en halv uge, som skal opkvalificere ufaglærte, så de får den nødvendige viden til at trække kabler i elinstallationer.
17 ledige har siden 14. marts deltaget i et kursus, der afsluttes med en prøve. Når den er bestået, kan kursisterne kalde sig “kabelmontør”. Forløbet er etableret af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund i samarbejde med arbejdsmarkedskontor Øst og otte jobcentre.
Kurset til kabelmontør er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen og indeholder uderover undervisning i kabelmontage også emner som ”førstehjælp og brandbekæmpelse” og ”brandforanstaltninger ved gnistproducerende værktøj”.
Den 4. maj afholder skolen i såkaldt ”matchdag”, hvor interesserede virksomheder kan tilmelde sig, og møde de kommende kabelmontører med fokus på ansættelse. Der er mulighed for en kort virksomhedspraktik inden fastansættelse.
Erfaringer fra Esbjerg
Den esbjergensiske erhvervsskole Rybners startede tidligere i år et lignende kursus – og her er erfaringerne gode efter en måneds forløb.
En af deltagerne er den 44-årige tidligere chauffør Thomas Kyster, som forklarer, at kurset - udover viden om kabelføring - også har givet ham noget mentalt.
– Forløbet har givet mig en masse selvtillid. For selv om du, som mig, er midt i fyrrerne og har haft det samme job i 10 år, så kan du godt skifte spor.
Thomas Kyster skal nu ud at afprøve sine nye kompetencer hos CBRE Intego i Esbjerg. Når han har fuldført opkvalificeringsforløbet, vil han gerne have en uddannelsesaftale med en virksomhed og derved starte på elektrikeruddannelsen.
Brug for flere hænder
TEKNIQ Arbejdsgiverne finder det positivt, at flere erhvervsskoler nu udbyder kurser, der opkvalificerer ledige til at få job i elbranchen.
– Kabelmontørkurset kan tilføre branchen den nødvendige arbejdskraft. Det, en virksomhed kan få ved at ansætte en kabelmontør, er i virkeligheden en kvalificeret arbejdsmand. Så frem for at ansætte en ufaglært uden kompetencer kan virksomhederne ansætte en kabelmontør, der har brugt 8,5 uge på at lære regler og udførelse af det mere lavpraktiske el-arbejde, som en arbejdsmand normalt ville udføre på en byggeplads, siger Kelvin Strømsholt, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Organisationen har samarbejdet med både Roskilde Tekniske Skole og Rybners om at etablere uddannelsesforløbene, og Kelvin Strømsholt ser gerne, at andre erhvervsskoler starter lignende forløb.
– Vi bakker op, hvis andre skoler i landet vil udbyde forløbet. Det eneste der kræves er, at vi kan identificere en efterspørgsel blandt virksomhederne, så vi derefter kan sætte samarbejdet i gang med Arbejdsmarkedskontoret og jobcentrene. Så vi hører gerne fra virksomheder der har brug for en kabelmontør og dermed har interesse i at forløbet startes op i nærområdet, siger Kelvin Strømsholt.