-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Nyt taxametersystem, befordringsfradrag og kørekort som 17-årig. TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over regeringens ambitioner om at støtte uddannelsesmulighederne og fri bevægelighed i alle egne af landet.
Der er brug for et uddannelsessystem i højeste gear, hvilket kræver fri og uhindret adgang til ungdomsuddannelser. Sådan lyder TEKNIQ Arbejdsgivernes kommentar til regeringens nye landdistriktsudspil, der blev præsenteret torsdag formiddag.
Det er især på tre områder, at regeringens udspil kan få en positiv effekt på uddannelsesmulighederne og optaget i landdistrikterne, og dermed også kan medvirke til, at det bliver lettere for folk i hele landet at uddanne sig til for eksempel elektriker, vvs’er eller industritekniker. Og selvom det er forslaget om kørekort til 17-årige, der trækker flest overskrifter i landets medier, så er en ændret taxameterordning og nyt befordringsfradrag mindst lige så vigtigt, når det handler om uddannelsesmuligheder i hele landet.
Økonomisk håndsrækning
Det kan være svært for uddannelsesinstitutioner i landområderne at have de nødvendige ressourcer, når optaget ikke er lige så stort som i de større byer. Det skal ny taxameterordning hjælpe på:
- Ungdomsuddannelser i landdistrikterne har andre udfordringer end i de større byer. Ved at justere taxameteret og tilskudssystemet kan vi sikre, at disse uddannelsessteder får de nødvendige ressourcer til at uddanne fremtidens faglærte blandt andet, siger Maria Schougaard Berntsen, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Et andet økonomisk redskab, som regeringen vil tage i brug, er et nyt befordringsfradrag målrettet unge under uddannelse i landets 25 yderkommuner. Det kan blive et væsentligt værktøj, for at sikre lokale faglærte fremadrettet, lyder det fra Maria Schougaard Berntsen:
- Befordringsfradrag til studerende og elever målrettet landets 25 yderkommuner er en god idé. Det må aldrig være de økonomiske udgifter, der begrænser de unge i at tage en uddannelse, hvis de samtidig ønsker at blive boende på deres hjemegn, siger Maria Schougaard Berntsen.
Kørekort til 17-årige
En af de store udfordringer for unge, der vil tage en uddannelse uden for byen, kan være transportmuligheden til uddannelsesstedet. Det er ikke alle steder, at den offentlige transport, passer med mødetid og mødested. Det rammer især lærlinge under 18 år, der skal kunne komme rundt i forbindelse med arbejdet:
- Det giver god mening at tage den skridtet videre og gøre det muligt for 17-årige at køre bil alene inden for bestemte rammer. Det vil blandt andet kunne komme virksomhedernes lærlinge til gavn i dagligdagen, når de skal køre ud til opgaver eller til virksomheden, siger Maria Schougaard Berntsen.
Det vil kun være i tidsrummet fra kl. 5 til klokken 20, at man som 17-årig må køre uden ledsager.