-
El
-
VVS
Antallet af tyverier fra varebiler er kravlet opad til det højeste niveau siden 2020, viser politiets egne tal. Det samme er antallet af sigtelser, men det er stadig for tidligt at sige, om det er et skvulp eller decideret tendens, lyder vurderingen.
Siden efteråret er antallet af tyverier fra varebiler for alvor kravlet opad i politiets statistikker. For hvert kvartal er der løbende føjet flere tilfælde til listerne, så antallet af tyverier nu er på det højeste niveau siden 2020.
De senest tilgængelige tal viser, at der i årets første kvartal blev anmeldt 1.109 tilfælde, hvor tyven typisk bryder bilen op og tømmer den for værdier – for eksempel værktøj. Det står skærende kontrast til de seneste års bundniveau, som ifølge politiets egne statistikker ramte i tredje kvartal af 2021 med 771 anmeldelser.
- Når en af virksomhedens varevogne bliver brudt op og får stjålet værdifuldt værktøj, så sætter det gang i en lang kædereaktion. Det er nemlig ikke kun værdierne i bilen, der forsvinder. Det er også den tabte arbejdstid, der følger i kølvandet. Derfor er det bekymrende, at vi nu ser en vedvarende stigende tendens til flere af den slags tyverianmeldelser, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Data som forebyggelse
Samtidig med at antallet af anmeldelser stiger, er det til gengæld også lykkedes politiet at sigte flere for forbrydelser. Især i løbet af årets første tre måneder er der sket et gevaldigt hop fra sigtelser i blot fire procent af sagerne i kvartalet forinden til hele 25 procent i første kvartal af 2023.
- Det ville være glædeligt, hvis politiet nu fanger markant flere gerningsmænd for den slags tyverier. Desværre er der endnu ikke noget i statistikkerne, der taler for, at det er mere end blot et tilfældigt udsving, som vi har set det tidligere, siger Maria Schougaard Berntsen.
Af samme grund opfordrer hun politiet til at frigive tyveridata hurtigere, så det kan bruges aktivt af virksomhederne. I dag er politiets statistikker flere måneder bagud, før de bliver offentliggjort. Det betyder, at tyvene er over alle bjerge, når statistikkerne bliver offentliggjort.
- Hvis anmeldelserne i stedet blev offentliggjort i takt med, at de tikkede ind, så ville der være en større mulighed for, at virksomhederne kunne handle på det. Så ville de for eksempel kunne få en notifikation om, hvis antallet af tyverisager stiger i deres lokalområde, siger Maria Schougaard Berntsen.
Sidste år blev der i hele landet anmeldt 3.758 tyverier fra varebiler. Ud af dem blev der rejst 222 sigtelser, hvilket svarer til 5,9 procent. Politiet offentliggør ikke, hvor mange af de sager, der rent faktisk fører til en dom.