-
Industri
EU-Kommission vil gøre det forbudt at sælge produkter i EU, der er fremstillet ved tvangsarbejde. Det gælder i hele værdikæden og dermed også alle virksomhedens internationale underleverandører. TEKNIQ Arbejdsgiverne har netop kommenteret forslag til forordningen.
Af Jacob Lydom
Industrikonsulent
TEKNIQ Arbejdsgiverne
jal@tekniq.dk
Den officielle begrundelse for forslaget er, at det internationale samfund med vedtagelsen af FN’s verdensmål har forpligtet sig til at udrydde denne praksis seneste i år 2030.
Imidlertid viser estimater fra Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) dog, at der på verdensplan regnes med at være omkring 27,6 millioner mennesker, som er i tvangsarbejde. Dermed er der lang vej igen for at gøre målsætningen til virkelighed, og det er i det lys, at forslaget til forordning skal ses.
TEKNIQ Arbejdsgiverne er selvsagt imod tvangsarbejde af enhver slags. Derfor går vi som organisation også ind for en aktivt indsats for at stoppe dette fænomen på tværs af grænser.
Men medlemslandene risikerer, når de selv laver lovgivning på området, at skabe en unødvendig forskel i indsatsen overfor tvangsarbejde. Bekymringen er, at medlemslandene med en divergerende indsats på området vil komme til at skabe overflødige handelsbarrierer på det indre marked samtidigt med, at illegitime aktører vil have lettere ved at omgå lovene på området, end hvis der havde været en ensartet håndhævelse på tværs af EU. Det er netop for at undgå sådan et scenarie, at Kommissionen med sit forslag lægger op til, at vi i EU-regi får harmoniseret indsatsen overfor tvangsarbejde.
Ovenstående er entydigt positivt, da det vil være en klar konkurrencemæssig fordel for Danmark – som i forvejen har skrappe love på området - at få resten af medlemslandene op på samme niveau som os selv.
Selvom vi i TEKNIQ Arbejdsgiverne i overvejende grad ser positivt på forslaget til forordning, så er det vigtigt at gøre vores medlemsvirksomheder opmærksomme på, at forslaget er meget omfattende ift., hvor stort et ansvar den enkelte virksomhed har for at forhindre tvangsarbejde i værdikæden. Alle europæiske virksomheder vil i princippet kommer til at være omfattet af forordningen, hvilket betyder, at de potentielt risikerer at få foretaget en tvangsarbejdsundersøgelse af deres værdikæde.
I den forbindelse er det dog vigtigt at pointere, at Kommissionens model tager højde for, at SMV’erne ikke har de samme ressourcer og muligheder for at dokumentere, at tvangsarbejde ikke har fundet sted i deres værdikæde.
Forordningen forventes at træde i kraft primo 2023.