-
El
-
VVS
En ny trepartsaftale sikrer en styrkelse og videreførelse af integrationsgrunduddannelsen (IGU), som gør vejen til beskæftigelse lettere for borgere med udenlandsk baggrund.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at videreføre og udvide den nuværende IGU-ordning, så den løber frem til 31. december 2027.
IGU, der oprindeligt trådte i kraft 1. juli 2016, er et ordinært ansættelsesforhold mellem en virksomhed og en flygtning og omfatter lønnet praktik og opkvalificering i en toårig periode. IGU er dermed et supplement til de ordninger, der i forvejen findes i form af virksomhedspraktik, løntilskud og mentorordninger.
Underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne Maria Schougaard Berntsen glæder sig over resultatet af aftalen.
- IGU er med til at sikre flygtninge et job, relevant opkvalificering og træning i at lære hverdagsdansk. Det er en gylden cocktail, når det gælder om at sikre vellykket integration. Metoden virker, og IGU har bidraget til, at vi har øget flygtninges beskæftigelse i Danmark fra 15 procent i 2016 til 55 procent i 2023. Derfor er det meget positivt, at aftalen er forlænget, siger hun.
Større målgruppe
I den nye trepartsaftale er parterne også blevet enige om at udvide målgruppen, så den fremover omfatter flygtninge og alle grupper af familiesammenførte i alderen 18-50 år med en opholdstid på op til 20 år.
- Vi ved, at det er en model, der virker, så det var ualmindelig træls, at man før kunne blive udelukket fra ordningen, fordi man var “for gammel” eller havde været for længe i landet. Nogle af de flygtninge, som virkelig har brug for en udstrakt hånd for at komme ind på arbejdsmarkedet, er jo netop dem, der har været i Danmark i mange år uden at finde fodfæste, konstaterer Maria Schougaard Berntsen.
-
Fakta om IGU
Integrationsgrunduddannelsen (IGU) er et ordinært ansættelsesforhold mellem en virksomhed og en flygtning eller familiesammenført til en flygtning og omfatter lønnet praktik og opkvalificering i en toårig periode. IGU er dermed et supplement til de ordninger, der i forvejen findes i form af virksomhedspraktik, løntilskud og mentorordninger. Lovgivningen om IGU trådte i kraft den 1. juli 2016.
Ordningen er etableret som en mulighed for nytilkomne, hvis kompetencer ikke kan oppebære et arbejde på ordinære danske løn- og ansættelsesvilkår. Den var oprindeligt en forsøgsordning, der skulle løbe i tre år.
Et IGU-forløb varer i to år og består af lønnet praktik og 23 ugers skoleundervisning. Målgruppen er flygtninge og familiesammenførte til flygtninge.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet