-
Industri
Industrivirksomheden Treco vil spille en social rolle i lokalområdet. Virksomheden har derfor indgået en aftale med jobcenter Vesthimmerland om at blive virksomhedscenter. Virksomheden stiller nu pladser til rådighed syv steder spredt ud over hele virksomheden for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.
- Vi har som virksomhed et ønske om at vise social ansvarlighed. Den indsats får vi systematiseret med aftalen med kommunen. Målet er ikke rekruttering for os. Målet er at være en social ansvarlighed virksomhed, der løbende gør en indsats for personer på kanten af arbejdsmarkedet – uanset om det er afklaring af arbejdsevne eller blot en ledig, der vil prøve at arbejde i industrien.
Det siger HR-ansvarlig Lise Bak fra Treco, hvis aftale med jobcenteret betyder, at der er pladser til en praktikperiode ved montagen, lageret, maskiner, administrationen, rengøringen samt kantinen. Perioden er fra fire til 13 uger. Og arbejdsdagen kan være fra enkelte timer til en fuld arbejdsdag.
Mentor-kursus
- Det kræver bestemt tid at tage sådan et socialt ansvar. Vi har haft alle de medarbejdere på kursus, der er mentorer for borgerne rundt på de forskellige pladser. Man skal jo kunne coache og hjælpe borgeren i praktik til et godt ophold hos os. Og jeg oplever, at vores medarbejdere er lidt stolte over, at deres arbejdsplads også har tid til at hjælpe folk videre i livet, siger Lise Bak.
I dagligdagen er det Joan Laustsen, der er koordinator hos Treco for arbejdet med at være Virksomhedscenter for kommunen og sikre, at dette samarbejde fungerer.
- Vi får mange positive meldinger både fra medarbejdere og de borgere, der kommer her. Det skyldes nok også, at vi vælger de borgere ud, der passer til at komme på vores type virksomhed. Så holder vi også et opstartsmøde med borgeren, jobcenteret og den mentor fra medarbejderne, som skal arbejde sammen med borgeren i praktikperioden. Endelig følger vi op efter en måneds ophold, siger Joan Laustsen.
Ikke rekruttering
Ved introduktionen bliver borgerne informeret om, at opholdet ikke handler om, at der står et ledigt job og venter efter endt praktikophold. Det handler om at lade borgeren prøve sig selv og sine kompetencer af på arbejdsmarkedet. Borgerne kan være sygemeldte, integrationsborgere, kommende fleksjobbere, ledige med udfordringer, mennesker med mentale eller fysiske udfordringer – eller bare ledige, der skal have fat på arbejdsmarkedet igen. De syv pladser er åbne for de fleste borgere fra Jobcenteret.
- Det sker, at vi efter praktikopholdet finder et match imellem en borger og et ledigt job her på Treco. Det er jo dejligt, når det sker. Men det er helt afgørende for os, at vi gør dette af sociale årsager. Vi vil gerne hjælpe i lokalsamfundet, siger Joan Laustsen, der løbende taler med mentorerne om deres erfaringer og oplevelser.
Mentorerne har en funktion i produktionen i hverdagen, som gerne skal kunne fungere sideløbende med at man hjælper en borger i gang eller videre med en opgave på Treco.
Tidskrævende
HR-ansvarlige Lise Bak vil gerne anbefale andre virksomheder at lave et virksomhedscenter sammen med det lokale jobcenter. Men man skal som virksomhed være parat til at investere den nødvendige tid.
- Treco har altid taget praktikanter for at hjælp folk videre i livet. Nu gør vi det helt systematisk – og glæder os hver gang, vi har hjulpet nogle videre i arbejdslivet. Vi involverede vores tillidsfolk fra starten og har kun mødt positive reaktioner fra medarbejderne for denne indsats. De er lidt stolte over, at vores virksomhed ikke bare er fokuseret på at være effektive og producere, siger Lise Bak.