-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Mennesker har kravlet på stiger i flere tusinde år. Men erfaring forhindrer ikke, at tre danske medarbejdere falder ned fra en stige på hver eneste arbejdsdag og må sygemeldes. Selv fra lave højder kan det give alvorlige skader – og store udgifter. Arbejdstilsynet kører lige nu ny kampagne om brug af stiger.
Når en medarbejder kommer til skade, koster det – udover smerter og lidelse - i gennemsnit 59.000 kr. for virksomheden. Hertil kommer en udgift på knap 200.000 til erstatninger og forsikring for hver ulykke. Det viser Beskæftigelsesministeriets rapport ”Status på arbejdsmarkedet” fra 2023. Det er altså en god investering at forebygge ulykken, før den rammer, konkluderer Arbejdstilsynet.
- Ulykkerne sker typisk, fordi stigen skrider og vælter. Andre ulykker sker, fordi stigen bliver brugt til arbejde, den ikke er egnet til, og så går det galt. Det er vigtigt som arbejdsgiver løbende at instruere medarbejderne om sikker brug af stiger, siger chefkonsulent Lone Alstrup fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der er ekspert i arbejdsmiljø.
Følg anvisningen
Stiger kommer i mange udgaver: Enkeltstiger, wienerstiger, trappestiger, hejsestiger, kombistiger og skydestige. Arbejdstilsynet anbefaler, at virksomheder benytter stiger mærket ”DS/EN 131 professionel”. Men uanset stigens kvalitet skal en medarbejder bruge stigen efter den brugsanvisning, som leverandøren af stigen er forpligtet til at sætte på stigen.
Brugsanvisningen beskriver følgende forhold:
- Stigehældning
- Advarsel mod farlig brug
- Eftersyn og vedligeholdelse
- Oplagring
- Tilladt belastning
Husk instruktion
- Når man som leder sætter sine folk i gang med arbejde på tag eller fra stiger og stilladser, skal man hver gang vurdere risikoen for ulykker og give instruktion, inden arbejdet starter. Husk, at stiger kun er til kortvarige opgaver uden tunge maskiner. Brug i de tilfælde rullestillads eller platformstiger, siger Lone Alstrup.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har for nylig afviklet et webinar om arbejde i højderne, som kan genses på video.
Arbejdstilsynets kampagne ”Kom sikkert ned” har en række anvisninger og gode råd til arbejde på stiger og stilladser.
-
Gode råd om stigearbejde
- Stiger er til enkeltstående og kortvarige arbejdsopgaver.
- Brug så vidt muligt et stillads eller en lift i stedet
- Tjek at stigen ikke har farlige mangler, fx manglende gummiklodser under vangerne
- Brug ikke stiger til tungt arbejde eller hvor du skal bruge begge hænder, fx når du skal bore
- Stå ikke på de to øverste trin på en wienerstige
- Ræk ikke ud over stigens vanger. Flyt i stedet stigen