-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Hele 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i en undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne. Derfor starter nu en ny kampagne, som skal påvirke politikerne til at fjerne byrder og gøre det lettere at drive virksomhed.
Der er brug for en gevaldig hovedrengøring i det bureaukrati, der i stigende grad tynger virksomhederne, hvis vi vil sikre konkurrenceevnen både i Danmark og resten af EU.
I en undersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne svarer tre ud af fire virksomheder i det tekniske erhvervsliv, at de administrative opgaver og bureaukratiet fylder mere og mere i hverdagen. Kun to procent af virksomhederne mener, at det er faldende.
- De administrative byrder er en alvorlig hæmsko for vores medlemmer. Vi ser, at virksomhederne bruger mere og mere tid på at håndtere komplekse regler og krav, hvilket går ud over deres kerneopgave, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.
Spilder tre timer hver dag
Den hverdag genkender Kent Nielsen fra VVS SYD alt for godt.
- Man bliver så træt! Jeg bruger tre timer om dagen på meningsløse registreringer. Hver enkelt registrering er måske ikke voldsom, men det er mange bække små, og til sidst løber energien og lysten til at drive virksomhed op, og det driver håndværkere ud af virksomhedsdriften, siger Kent Nielsen, direktør i VVS SYD.
Knap 60 procent af virksomhederne bruger over 10 timer om ugen på administrativt arbejde. Det er især de små virksomheder, der er hårdt ramt, da det også oftest er ejeren selv, der sidder med al papirarbejdet, viser medlemsundersøgelsen.
Flere og flere og flere regler
Fra 2015 til 2023 blev det danske erhvervsliv samlet set pålagt ekstra økonomiske byrder for i alt 4,5 milliarder kroner. I 2023 alene blev der indført nye regler, der resulterede i cirka 790 millioner kroner i årlige byrder og kun 85 millioner kroner i årlige lettelser, viser opgørelse fra Erhvervsministeriet.
- Det hænger ikke sammen med, at vi gerne vil have et stærkt og velfungerende erhvervsliv. Ikke kun i Danmark men også resten af EU, hvor vi i det lange løb ender med at blive spist af Kina og USA, hvis vi fortsætter med at gøre det mere og mere besværligt at drive virksomhed, siger Maria Schougaard Berntsen.