-
El
-
VVS
Olie- og naturgasfyr fører an i konverteringerne til varmepumpe. Alligevel tegner træpillefyrene sig for hver femte konvertering via Bygningspuljen.
Oliefyrene ligger som en absolut topscorer, og dernæst følger naturgassen trop. Men herefter kommer træpillefyr og biokedler ind på en sikker tredjeplads over konverteringer til en varmepumpe.
Det viser Energistyrelsens opgørelse over, hvordan Bygningspuljens mange tilskudsmillioner er blev brugt siden første runde i oktober 2020 og frem til udgangen af 2021.
Indtil videre er der fyret 540 millioner kroner af på konverteringer til projekter med varmepumpe. Ud af dem er 113 millioner kroner – eller 21 procent – givet til boligejere, der ønskede at komme væk fra træpillefyr og biokedel.
- Det viser klart, at der er en aftagende interesse for træpillefyr. Samtidig er det lidt overraskende, at andelen er så høj, da man ikke har gjort noget særligt for at markedsføre tilskuddet til den type konvertering, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Russisk gas giver boom
Fjernvarme og varmepumper som erstatning for olie- og naturgas er i stedet løbet med opmærksomheden i debatten om den grønne omstilling. Interessen er kun vokset i løbet af årene, og ikke mindst i øjeblikket hvor særligt krigen i Ukraine har fået forbrugerne til at se sig om efter alternativer til den russiske gas.
- Det vil sandsynligvis også afspejle sig i tallene, når vi ser opgørelsen over fordelingen af tilskud i den ansøgningsrunde til Bygningspuljen, der netop er skudt i gang. Man har længe vidst, at oliefyr og elpaneler var dyre at opvarme boligen med, mens naturgassen har stået lidt i baggrunden. Nu oplever vi til gengæld en meget stærk interesse for, at man vil af med gassen, siger Troels Hartung.
Bygningspuljens seneste runde blev skudt i gang onsdag den 16. marts. I løbet af de første tre ansøgningsrunder er samlet set givet tilsagn om tilskud for 867 millioner kroner til 26.161 ansøgninger via Bygningspuljen.
Fordeling af tilskud via Bygningspuljen:
Konvertering til varmepumpe:
Oliefyr: 241 mio.kr.
Naturgasfyr: 147 mio.kr.
Biokedel/træpillefyr: 113 mio.kr.
Elpaneler: 39 mio.kr.
Andre energirenoveringer:
Isolering, vinduer, ventilation m.m.: 327 mio.kr.
Læs mere om fordelingen af tilskud her.