-
El
-
VVS
-
Industri
TEKNIQ Arbejdsgiverne lagde vejen forbi MakerCamp og oplevede topmotiverede børn, der nørdede tekniske løsninger i sommerferien. Målet er blandt andet af få flere til at uddanne sig i de tekniske fag.
Kablerne bliver forbundet, og minirobotterne programmeret. Ja, selv et flyvende toilet med propel er der lavet en prototype på.
Der er fuld tryk på opfindertrangen blandt de 86 børn, der i denne uge har deltaget i sommerferielejren MakerCamp på Skovbo Efterskole mellem Køge og Ringsted. Og torsdag lagde TEKNIQ Arbejdsgiverne vejen forbi, da det netop er den slags initiativer, som kan være med til at skaffe kvalificerede medarbejdere til virksomhederne i fremtiden.
- Det var meget begejstrede, søde og kloge børn, der var enormt motiverede inden for meget af det, vi beskæftiger os med. Det levede derfor fuldt ud op til min ambition i forhold til, hvad jeg har søgt efter, siger Henrik Fugmann, bestyrelsesformand i TEKNIQ Arbejdsgiverne efter besøget.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har af samme grund valgt at støtte MakerCamp aktivt, da det er en af flere veje til at få flere faglærte og specialister. De bliver ikke nødvendigvis smede og elektrikere alle sammen, men der er brug for et bredt spektrum af uddannelser til at dække fremtidens behov for kvalificeret arbejdskraft i de kommende år. Og hvis det skal lykkes, så er det nødvendigt at vække interessen tidligt blandt børn og unge for at tage en uddannelsen inden for det tekniske og naturvidenskabelige område.
- Nogle gange er jeg ude på skoler for at fortælle om vores forskellige fag, og jeg må bare sige, at de her børn var mange gange mere motiveret, så der er noget, der virker i det her koncept, siger Henrik Fugmann.
Fra sommerlejr til industritekniker
Og det er ikke bare luftkasteller og tom snak. Flere af underviserne havde selv været deltagere og senere valgt at uddanne sig inden for det tekniske område. Blandt andet en instruktør, der havde været med for syv år siden, og som nu havde valgt at uddanne sig til industritekniker.
- Vi kommer til at få brug for dygtige unge fra de tekniske uddannelser på alle niveauer, så selvom de ikke lige uddanner sig til elektriker eller industritekniker, så er det ikke spildt. Så kan det være, at de i stedet uddanner sig til robotingeniører eller inden for it, som vi også har brug for, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Indsatsen skal nu evalueres, men underdirektøren ser det som helt oplagt at gå endnu mere ind i projektet næste år. For eksempel ved at tale med grossister og producenter om at sponsorere materialer, så deltagerne kan prøve kræfter med at udvikle bygningsautomatik for eksempel.
- Det er et pragteksemplar på, at man kan skabe et attraktivt tilbud på det tekniske område. Der er endda mange børn på venteliste, så det synes jeg er oplagt at prøve at styrke. Derudover kan det tjene til inspiration i forhold til, hvordan man kan styrke den praktiskfaglige undervisning i folkeskolen, siger Tina Voldby.
Virksomheden DinCamp står bag denne og flere andre sommerferielejre for børn og unge over hele landet.