-
Industri
Nogle metal-virksomheder har flere ordrer end sidste år. Andre ser alvorlige tegn på ordre-tørke efter sommerferien.
Nogle metal-virksomheder har flere ordrer end sidste år. Andre ser alvorlige tegn på ordre-tørke efter sommerferien. De første er gået konkurs. Hver femte medlemsvirksomhed har afskediget. Corona trækker sine grimme spor igennem hele 2020.
Produktionen af byggestål til ind- og udland kører for fuld damp hos DS Stål i Hobro. Hele produktionen er belagt, og bemandingen er på fuld styrke. Men i direktionskontoret er frygten, at dampene fra højkonjunkturen før coronakrisen skaber travlheden. Ordrebogen rækker normalt otte til ti uger frem i tiden – og her ser alt godt ud.
Men dampende ordrebøger kan tørre ind efter sommeren.
- Lige nu går det derfor rigtig godt. Men spørgsmålet er i den grad, hvad der sker efter sommerferien: Kommer de store projektordrer tilbage, lyder bekymringen fra direktør Kent Hejn Kristensen, der derfor har trådt på bremsen.
Krise-bemanding
Virksomheden har valgt at gå fra vækst-bemanding til mere kriserettet bemanding på funktionærsiden. Der er skåret omkring ti procent i bemandingen i funktionærgruppen. DS-koncernen har lavet prognoser og fremskrivninger af mulige ordrer i den nærmeste fremtid. Den bygger på en vurdering og analyse af de opgaver, som virksomheden kan komme i betragtning til. Dette indeks er nede på 60-70.
- Det er bekymrende og lidt underligt, når vi kører med fuld fart i dag. Det ligner en ny verden – et helt nyt marked efter sommerferien. Dertil kommer, at vi har hørt fra kunder, at der ikke bliver taget beslutninger om investeringer i 2020 – overhovedet! Flere kunder har sat alle investeringer på standby, og det er bekymrende. Det er uhyggelig hurtigt, at vi ser så store forandringer, siger Kent Hejn Kristensen.
Ubrugelige hjælpepakker
Hos FLK Cabin i Toftlund er der også bekymring for, hvad de kommende måneder vil gøre ved ordrebogen. Primo juni er omtrent halvdelen af medarbejderne hjemsendt, men flere vil blive omfattet, i takt med at hullet i ordrebogen vokser.
– Jeg er glad for, at politikerne kan se vi har behov for hjælp, men jeg ville ønske, at man forstod, at man ikke bare kan skære alle virksomheder over én kam. Nogle brancher boomer jo ligefrem, mens andre lukkes ned og kan åbne igen med uændret omsætning - men vi er altså også nogen, som arbejder med eksport og med meget lange ordrehorisonter, og som er konjunkturfølsomme. Vi oplever først faldet i omsætning med stor forsinkelse – men så kan det til gengæld blive relativt langvarigt, siger indehaver Morten Skakke.
Den sønderjyske erhvervsmand peger på, at hjælpepakkerne i først omgang mest var designet til de virksomheder, som lukkede hurtigt ned men også kunne komme hurtigt i gang igen.
- Hos os har vi indtil nu kun kunnet gøre begrænset brug af lønkompensation, men jeg frygter, at behovet for hjælp først for alvor viser sig, når hjælpepakkerne er udløbet til sommer. Vores ordreindgang kommer ikke bare igen, som den gør andre steder, og derfor kan vi risikere at blive ramt dobbelt. Når man eksporterer det meste af sin produktion, så er man jo også meget afhængig af, at andre lande kommer godt over krisen. Derfor håber vi på de forlængelser af hjælpepakker, som er under forhandling på Christiansborg, sådan at sikkerhedsnettet også fungerer for virksomheder som vores. Men vi håber allermest, at økonomien retter sig hurtigt, så vi igen kan klare os selv!
Det siger Morten Skakke, der har haft 15 ansatte på FLK Cabin, der laver specialproduktioner af kabiner til store mærker som Toyota og Mitsubishi på det europæiske marked.
Konkurs efter corona
KP Automation i Ikast blev som en af de første væltet af manglende ordrer. 30. april valgte selskabets hovedaktionær selv at indgive en konkursbegæring.
- I slutningen af januar kom de første udsættelser af ordrer. Denne tendens fortsatte i februar og marts med udsættelser og annullering af ordrer, oplyser bestyrelsesformand, hovedaktionær og direktør i KP Automation Kjeld Pedersen.
Fyringer hos hver femte
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne har hver femte virksomhed allerede været nødsaget til at lave afskedigelser på grund af coronapandemien. I gennemsnit har virksomhederne måttet sige farvel til 3-4 medarbejdere, viser en undersøgelse.
Mere end hver femte af de medlemsvirksomheder, der har oplevet en nedgang i omsætningen, forventer, at der går op mod et år, før omsætningen er tilbage på niveau. Det er cirka en fordobling i forhold til situationen i krisens første dage i marts. Dengang forventede flertallet af virksomhederne, at coronakrisen var et forbigående dyk i omsætningen, som ville være tilbage i gear igen i løbet af et kvartal – og allersenest i løbet af et halvt år.
- Efter det første spontane chok er krisen blevet til dagligdag, og nu begynder vi at se de mere langsigtede konsekvenser. Det er afgørende at sikre en gradvis udfasning, så virksomhederne ikke falder ud over en klippekant, når hjælpepakkerne stopper fra den ene dag til den anden,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
https://ipaper.ipapercms.dk/tekniq/industri-teknik/2020/juni-2020-industri-teknik/#/