-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
”Uskyldige” links giver ofte hackere adgang til virksomhedernes data. TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler tjekpånettet.dk - et gratis dansk tjek-værktøj, der kan afsløre lyssky websites.
- Vi ved jo alle godt, at vi skal vogte os for lumske links i mails eller SMS’er. Et link kan være en sulten ulv i fåreklæder, og sende dig eller din virksomhed i kløerne på tricktyve, pengeafpressere eller andet grimt. Det er ikke altid lige let at gennemskue, men med et enkelt opslag på tjekpånettet.dk kan du sortere det værste skrammel fra.
Det siger Janus Sandsgaard, TEKNIQ Arbejdsgivernes ekspert i digitalisering og digital sikkerhed. han henviser til ”Tjek på nettet – tjek om du kan stole på et link,” som er et gratis tilbud fra punktum.dk, der er dem, der styrer de danske domænenavne.
Rødt lys
Man fodrer hjemmesiden med et link, hvorefter den tjekker for lødigheden på forskellig vis. Resultatet er grønt, gult eller rødt lys. Tjekket sker på baggrund af forskellige kilder – eksempelvis om domænenavnet er kendt for at medvirke i svindel, spreder computervirus, eller har blokeret indhold. Du får også at vide, om websitet er udstyret med e-mærket.
TEKNIQ Arbejdsgiverne er med i en gruppe af erhvervsorganisationer, der står bag og anbefaler dette nemt tilgængelige værktøj imod svindel.
- En god tommelfingerregel er, at hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl. Lad være med at klikke. Men hvis du er ægte i tvivl, og ikke har en it-sikkerhedsekspert ved hånden, så tjek linket på tjekpånettet.dk, siger Janus Sandsgaard.
Husk fornuften
Et opslag er dog ingen 100 pct. garanti. Svindlere og hackere er ofte et skridt foran. ”Vi gør alt for at give dig et nøjagtigt resultat, men ingen er perfekte. Brug altid selv din sunde fornuft, hvis du besøger en hjemmeside, lyder rådet fra Tjekpånettet.dk på deres website.
- Man skal ikke skamme sig over at være på vagt. Har du fået en mail med et mistænksomt link, der ser ud til at komme fra eksempelvis en fast samarbejdspartner, så kan man jo ringe dem op – før klikket. Måske nogen misbruger samarbejdspartnerens gode navn, uden at de selv ved de, siger Janus Sandsgaard.
Er du i tvivl, om din virksomhed eller du selv har været hacket, så kan man tjekke sin egen mail her.