-
El
-
VVS
Den tørlagte bygningspulje gør det svært for installatørerne at få puklen af varmepumpe-sager ned. I stedet må de finde alternative veje, hvilket også kan være en god idé.
”Fik du ikke tilskud til en varmepumpe? Så kan du med fordel gøre brug af håndværkerfradraget."
Den besked møder man i øjeblikket som det første på Dansk Varme Service’s hjemmeside. Tanken er selvfølgelig at prøve at få nogle af de omkring 1000 tilbud hjem, som virksomheden i øjeblikket har ude at svømme på nye varmepumper. Da Bygningspuljens mange millioner er flået ned fra hylderne i samme takt som en Bruce Springsteen-koncert, er det nødvendigt at prøve andre metoder af, forklarer direktøren.
- Vi har gjort en stor indsats i at følge op og kommunikere ud til kunderne, at hvis de ikke har fået tilsagn om tilskud, så er der også alternativer, siger Peter Hansen, adm. direktør i Dansk Varme Service.
Tanken er at åbne kundernes øjne for, at de i sidste ende kan spare lige så meget som det statslige tilskud ved at gøre brug af håndværkerfradraget og høste gevinsten på det lavere energiforbrug med det samme. Alligevel er det ingen nem øvelse.
- En del kunder siger, at de godt kan se det. Især dem, der kan komme højt op i håndværkerfradraget og ikke gider sidde i kø til lotteriet om tilskud. Desværre er der bare stadig mange, som gerne lige vil vente og se, om det kan lykkes at få tilskuddet næste gang, siger Peter Hansen.
Psykologien fylder meget
Han forventer derfor først, at puklen af sager for alvor begynder at blive afviklet i det nye år. Virksomheden har afdelinger i Hillerød og Silkeborg og leverer derfor varmepumper over hele landet. Hos Midtjysk El Center i Ikast forklarer direktør Viggo Mulvad, at virksomheden også har i omegnen af 1000 varmepumpe-tilbud ude at hænge på ubestemt tid.
- Vi forsøger at fortælle kunden om håndværkerfradrag og førsteårs-besparelse, men psykologisk fylder det store tilskud meget for kunderne, som derfor hellere vil vente. Det er virkelig skidt for den grønne omstilling, siger Viggo Mulvad.
Læs også: Styrelse forsvarer tilskudskaos
Der er naturligvis nogle kunder, der dropper Bygningspuljen og investerer alligevel, men størstedelen af kunderne ”køber bare 1000 liter fyringsolie mere og venter”, som Viggo Mulvad forklarer det.
- Det betyder, at vi har fået halveret vores luft/vand-segment. Heldigvis har vi solgt lidt flere luft/luft-varmepumper, men det er slet ikke oppe at flyve, siger direktøren.
Behov for justering
- Det har den afledte effekt, at nogle boligejere vil fravælge varmepumpen, da de har brug for de tusinde kroner ekstra for at konvertere. For andre spiller det ikke nogen rolle, men puljen kan ikke favne alle, så måske er der behov for, at Energistyrelsen overvejer, om håndværkerfradraget kunne være en bedre måde at gøre det på. Vi har peget på forskellige muligheder, men det kunne eksempelvis være at trække materialer fra i stedet for kun arbejdsløn, siger Troels Hartung.
Den samlede bygningspulje er i år på 675 millioner kroner, og de første 250 millioner kroner kom i omløb ved årets første ansøgningsrunde i april.