-
Industri
Et stort skridt i retning af at gøre Danmark mere bæredygtig og uafhængig i energiforsyningen. Sådan lyder reaktionen fra TEKNIQ efter regeringens netop fremlagte plan for mere havvind og brintproduktion.
Brintproduktion og havvind går hånd-i-hånd, når det gælder om at realisere Danmarks bæredygtige fremtidsdrømme.
- Regeringens plan er en tiltrængt redningskrans, der kan trække de storstilede danske drømme for energiproduktion op af dyndet. Det gælder ikke mindst den danske vindindustri. Derfor er det glædeligt, at regeringen har lyttet til de input, der er kommet fra markedet. Ikke mindst i forhold til behovet for en udbygning af brintinfrastrukturen, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ.
Med initiativerne, der blev præsenteret for forligskredsen i sidste uge, igangsætter regeringen nu det forberedende arbejde med henblik på at åbne nye udbud af 2-3 GW havvind allerede i år på mere attraktive vilkår: Regeringen er nu klar til at give statsstøtte og tilbyde større fleksibilitet for byderne. De konkrete udbudsrammer for havvindudbuddene afventer fremtidig drøftelse med Folketingets partier.
Brint til Tyskland
- Det er en virkelig god nyhed, at regeringen melder så klart ud om brintinfrastrukturens fremtid. Det er forretningskritisk for økonomien i havvindmølleparkerne, at vi kan få afsat brinten på det tyske marked, siger Troels Blicher Danielsen.
Ligesom havvind kan grøn brint spille en væsentlig rolle i Europas grønne omstilling og forsyningssikkerhed. Det gælder ikke mindst i Tyskland, hvor industrien står over for en massiv omstilling væk fra fossile brændsler. Derudover kan dansk brinteksport til Tyskland både bidrage til at skabe et mere solidt grundlag for afsætning af den grønne strøm fra dansk havvind og til at skabe vækst og grønne arbejdspladser i Danmark i de områder, hvor der er opstillet mest vedvarende energi.
Forbindelse til grænsen
Regeringen vil afsætte et milliardbeløb, som skal give et solidt rygstød til udviklingen af det danske brintmarked. Tempo i etableringen af brintinfrastruktur i Danmark er centralt, og regeringen vil strække sig langt for at sandsynliggøre idriftsættelse af første fase af brintinfrastrukturen fra Esbjerg og til grænsen mod Tyskland allerede i 2030.
- Forhåbentlig vil regeringen senere på året følge op på dagens tiltag ved at afsætte penge i finanslovsforslaget til de helt nødvendige investeringer i infrastrukturen til og fra udskibningshavnene, siger Troels Blicher Danielsen.
-
Genudbud på havvind
Regeringen har sat gang i det forberedende arbejde med henblik på genudbud af 2-3 GW havvind allerede i år.
Der sigtes mod udbudsfrist i foråret 2026.
Med opbakning fra forligskredsen annulleres det igangværende udbud af 3 GW havvind i de indre danske farvande.
Regeringen stiller et milliardbeløb til rådighed for etablering af dansk brintinfrastruktur fra Esbjerg mod grænsen. Desuden reduceres bookingkravet til 0,5 GW.
Læs mere på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets hjemmeside.
Der arbejdes for, at første etape af brintrøret kan idriftsættes med udgangen af 2030.
Brintrøret kan planmæssigt udbygges længere nordpå og østpå på et senere tidspunkt. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet nedsætter nu et arbejde, som snarest muligt skal se på næste særskilte faser.
De nødvendige rammer er ikke på plads for at igangsætte næste fase af Energiø Bornholm. Når en ny tysk regering er på plads, startes dialog om, hvordan Danmark kan bidrage til den tyske efterspørgsel på grøn strøm.