
Kun 20 procent har igen i år valgt en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Det tal har ikke rykket sig i årevis, og det er en advarselslampe, der kalder på reel handling, lyder det fra TEKNIQ.
Kun hver femte elev vælger en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, viser årets nye søgetal fra Undervisningsministeriet. Det understreger med al tydelighed, at den nødvendige forandring ikke kommer af sig selv, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Der er brug for et opgør med fordommene om, hvor de gode karriere- og jobmuligheder er.

- Vi er midt i en bæredygtig og digital omstilling, hvor Danmark i stigende grad har brug for flere faglærte. Der er brug for et opgør med fordommene om, hvor de gode karriere- og jobmuligheder er. Samtidig er der brug for målrettede investeringer, - især de tekniske erhvervsuddannelser - så pengene bliver brugt der, hvor efterspørgslen er størst, og den teknologiske udvikling løber stærkest, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ.
Nej tak til discountuddannelse
Et af de nyeste tiltag for at fange de unges interesse for bl.a. det tekniske erhvervsliv er epx-uddannelsen (link til side). Men selvom der er gode muligheder i ungdomsuddannelsen, så har vi ikke råd til at hvile på laurbærrene, lyder det fra TEKNIQs underdirektør.
- Den nye gymnasieuddannelse, epx, er et godt skridt på vejen, og de igangværende forhandlinger om erhvervsuddannelserne skubber også i den rigtige retning. Men der er stadig lang vej, før erhvervsuddannelserne er et reelt førstevalg for mange unge – derfor arbejder TEKNIQ benhårdt på at politikerne har fokus på kvaliteten i uddannelserne. Ingen gider tage en discountuddannelse, siger Maria Schougaard Berntsen.
