-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
TEKNIQ har søgt og fået aktindsigt i EN 60204-1: 2018 og EN/IEC 62061: 2021 for at trykteste EU-Domstolens afgørelse om EU-harmoniserede standarder. Men standarderne kan kun læses - ikke deles og kopieres.
EU-domstolen fastslog i marts 2024, at EU-harmoniserede standarder skal være frit tilgængelige for alle borgere i EU – til glæde for TEKNIQs medlemsvirksomheder.
For at teste hvordan afgørelsen bliver implementeret i praksis, valgte TEKNIQ at søge aktindsigt i de to standarder: EN 60204-1: 2018 og EN/IEC 62061: 2021. EU-Kommissionen har netop givet TEKNIQ adgang til standarderne, hvilket er en god begyndelse, lyder det fra Simon Rasmussen, chefrådgiver i TEKNIQ:
– Det viser os, at dommen efterleves og at alle kan få adgang til de harmoniserede EU-standarder. Nu er det vigtigt for os, at adgangen også reelt bliver fri og ikke bremses af bureaukrati, siger Simon Rasmussen.
Kun se, ikke dele
I svaret fra Kommissionen bliver det dog gjort klart, at standarderne er såkaldt view-only. Det betyder, at man ved at søge aktindsigt får adgang til at læse standarderne, men at man ikke uden videre kan kopiere, dele eller vise dem til andre. Standarderne kan nemlig være omfattet af copyright, og i så fald skal aftaler om kopiering aftales med copyrightindehaveren.
For TEKNIQ betyder det, at man vil fortsætte med at undersøge, i hvilket omfang man lovligt kan dele frie standarder. Samtidigt arbejder TEKNIQ på en guide, der viser medlemmerne, hvordan de selv kan søge og få aktindsigt i de harmoniserede EU-standarder.
– Vi vil gerne hjælpe medlemmerne med at opnå adgang til frie standarder. Lige nu kræver det, at man søger aktindsigt via EU-kommissionen. Derfor er vi i gang med at finde den vej, der hjælper vores medlemmer bedst muligt igennem den proces, og vi forventer snart at have guiden klar, siger Simon Rasmussen, chefrådgiver i TEKNIQ.
68 frie standarder
Hos Dansk Standard er der oprettet et læserum, hvor man foreløbig kan få adgang til 68 frie standarder, og dem kan TEKNIQs medlemmer naturligvis også tilgå gratis.
- Læserummet er et godt tiltag, som vi glæder os over, men rigtig værdifuldt bliver det jo først, når vi kan læse alle frie standarder her – og der udgør 68 standarder kun en meget beskeden del, siger Simon Rasmussen.