
Færre administrative byrder og lavere energipriser er helt centrale elementer i at sikre EU’s konkurrenceevne fremover. Af samme grund er TEKNIQ godt tilfreds med den stålplan, som EU-kommissionen netop har offentliggjort som modtræk i toldkrigen.
- Adgangen til ren og billig energi er helt afgørende for at stå imod det pres, som metalindustrien oplever i øjeblikket. Lavere energipriser og fair vilkår sikrer en stærk og bæredygtig fremtid for erhvervslivet, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ.
Virksomhederne bruger alt for mange ressourcer på bureaukrati i stedet for at fokusere på produktion og innovation. EU’s ambition om at reducere de administrative byrder er derfor afgørende for at sikre, at virksomhederne kan bevare deres konkurrenceevne.
- Grøn omstilling og konkurrenceevne skal gå hånd i hånd. Vi har brug for klare investeringer i teknologi og bedre handelsbeskyttelse, så europæiske virksomheder ikke bare kan konkurrere på fair vilkår, men også oplever det fordelagtigt at producere i Europa, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ.
Stålplanens elementer
Stålplanen støtter hurtigere internetadgang for energiintensive industrier, stramning af reglerne for handelsbeskyttelse af stålområdet og fremme af cirkularitet, ligesom EU-kommissionen afsætter et trecifret millionbeløb til at fremme det offentlige udbud af EU-producerede kulstoffattige metaller.
Endelig vil EU-kommissionen ifølge Metal-Supply lave en revidering af lovgivningen om CBAM (CO2-kvoter på stål, jern og aluminium). Kommissionen vil se på, hvorvidt CBAM kan udvides til også at gælde visse stål- og aluminiumsbaserede produkter i efterfølgende produktionsled, som er produceret i lande udenfor Europa.