-
El
-
VVS
Generationsskifteskatten er ødelæggende for Danmarks familieejede virksomheder, og bør afskaffes som i vores nabolande, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den danske generationsskifteskat har en række uheldige konsekvenser for virksomhederne, og derfor er tiden inde til at afskaffe den helt, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
I dag skal der betales 15 procent i skat, når næste generation tager over i en familieejet virksomhed, hvilket kan gøre et kraftigt indhug i virksomhedens egenkapital. Det har i mange tilfælde den konsekvens, at ledelsen ser sig nødsaget til at skifte ejerform i virksomheden for at kunne fortsætte ansvarlig drift.
Dermed risikerer de mindre danske bysamfund, hvor denne virksomhedsform er særligt udbredt, at miste en lokalforankret virksomhed. Og når den lokale forankring i virksomhederne går fløjten, kan det betyde, at de mindre byer mister arbejdspladser og eksempelvis sponsorater til de lokale idrætsforeninger osv. Det er altså sammenhængskraften i den mindre bysamfund, der er på spil.
Derfor er tiden inde til, at politikerne handler, mener TEKNIQ Arbejdsgivernes formand Henrik Fugmann:
- Det er bydende nødvendigt, at politikerne snart gør noget ved de urimelige vilkår, der er for familieejede virksomheder i Danmark. Det kan ikke være rigtigt, at vi i Danmark så stædigt holder fast i generationsskifteskatten, når vores naboer i Norge og Sverige for længst har afskaffet denne form for beskatning, siger Henrik Fugmann.
Politikere har mødt virkeligheden
TEKNIQ Arbejdsgiverne har hen over efteråret sat fokus på rammevilkårene for Danmarks godt 60.000 familieejede virksomheder.
Ifølge en intern analyse af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemskreds er godt 28 pct. af medlemmerne familieejede, og de beskæftiger samlet set i omegn af 20.000 medarbejdere i Danmarks tekniske erhvervsliv. I løbet af efteråret har organisationen sat fokus på rammevilkårene for denne gruppe. Det er blandt andet sket gennem en stribe politikerbesøg, hvor organisationen har inviteret politikerne med ud at se, hvordan det egentligt er at drive en familieejet virksomhed i dagens Danmark.
Formand for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt (tv.) på besøg hos Elektrogården i Sorø, hvor han tager en snak om generationsskifteskat med indehaver Carsten Hansen og TEKNIQ Arbejdsgivernes formand Henrik Fugmann (th.)
Senest havde TEKNIQ Arbejdsgiverne inviteret Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt med ud til Elektrogården i Sorø for at få en snak om rammevilkårene for familieejede virksomheder.
- Det er vigtigt at få sænket generationsskifteskatten, da det vil gøre det mere attraktivt for den næste generation at drive virksomheden videre. Derudover vil en lavere generationsskifteskat også være med til at sikre den lokale forankring, idet det alt andet lige vil reducere behovet for at skifte ejerform i virksomheden, siger Carsten Hansen, der er direktør i Elektrogården Sorø.
I regeringsgrundlaget fremgik det, at den siddende SVM-regeringen ville prioritere 0,5 milliarder kroner til at sænke generationsskifteskatten, mens den ville afsætte yderligere 0,5 milliarder kroner til at skabe en ny model for værdiansættelsen af de familieejede virksomheder. Det ambitionsniveau har regeringen imidlertid hævet i forbindelse med præsentationen af sin 2030-plan. Her fremgår det, at regeringen frem mod 2030 vil afsætte 0,8 milliarder kroner til arbejdet med at skabe en model for skematisk værdiansættelse.