-
El
-
VVS
Kommunerne bør investere i velfærdsteknologi for at frigøre flere varme hænder til ældreplejen, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
De kommende år vil der komme flere ældre, mens der allerede i dag mangler ansatte i ældreplejen. Det betyder, at kommunerne er tvunget til at tænke nyt, hvis der skal være varme hænder nok til at løse velfærdsopgaven fremadrettet.
En af løsningerne er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne at tage ny teknologi i brug. Mulighederne tæller blandt andet faldcensorer, der kan alarmere i tilfælde af fald, mikrobevægelsessensorer, som kan følge bevægelse i rummet, GPS-trackingsystemer, tovejskommunikationsenheder, håndfri armaturer, toiletsensorer til at måle, om den ældre går på toilettet, og intelligente alarmsystemer.
– Det er teknologier, der allerede eksisterer, og som kan forbedre hverdagen for borgeren – og gøre det muligt for den ældre at blive længere i eget hjem. Derfor er det vigtigt, at løsningerne bliver indtænkt i processen, når der bygges nye ældreboliger eller eksisterende skal renoveres. Sådan er det ikke i dag, hvor der er et alt for ensidigt fokus på her og nu prisen, siger Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Danmarksmester i velfærdsinstallationer
Fredag sætter han - sammen med blandt andet Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet - emnet på dagsordenen under Folkemødet på Bornholm.
Det sker ved arrangementet ”Hvem er Danmarksmester i velfærdsinstallationer”, som styres af tv-vært Lasse Rimmer. Politikerne Christoffer Lilleholt (V), der er rådmand i Odense Kommune, Peter Westermann (SF), der er regionrådsmedlem i Region Hovedstaden og Samira Nawa, som er medlem af Folketinget for Radikale Venstre, bliver blandt andet udfordret med øvelser i installationsbranchens tekniske løsninger. Og de vil også komme med politiske perspektiver på, hvordan installationerne kan forbedre og understøtte arbejdet i samfundets velfærdsinstitutioner.
Presset økonomi
Troels Blicher Danielsen mener, det er tid til at tage hul på flere vigtige diskussioner om brugen af velfærdsteknologi. Én af dem er, at kommunerne i øjeblikket føler sig økonomisk pressede af et stramt anlægsloft, som betyder, at råderummet for investeringer velfærdsredskaber og digitale løsninger er yderst beskedent – også selvom der er store besparelser at hente på sigt.
- Det hænger ikke specielt godt sammen med den digitaliseringsstrategi, som selvsamme regering har præsenteret for de næste 10 år. Den lægger op til, at der skal investeres i ny teknologi i den offentlige sektor for at frigøre cirka 10.000 årsværk og dermed reducere manglen på ikke mindst varme hænder, konstaterer TEKNIQ Arbejdsgiverne-direktøren.
Han mener, at ældreboliger fremover blot skal betragtes som en skal, hvor der nemt kan installeres de relevante teknologier og hjælpemidler, som passer til den specifikke borger. Så vil kommunen sammen med borgeren kunne nå frem til, hvad der er det rette for den enkelte ældre.
I alt deltager TEKNIQ Arbejdsgivernes repræsentanter i 25+ forskellige aktiviteter fordelt på debatter, møder og netværk under folkemødet, hvor organisationen gør sin indflydelse gældende og varetager medlemmernes interesser. Få et samlet overblik over aktiviteterne her.