-
El
-
VVS
Teknikentreprenørerne tjener fortsat for lidt per medarbejder, når man sammenligner med den øvrige installationsbranche. Alligevel vil de være større for at matche fremtidens marked, lyder det.
Stor, større, størst – men langt fra den bedste indtjening per medarbejder. De største spillere i installationsbranchen, teknikentreprenørerne, tjener generelt for lidt per medarbejder, når man sammenligner med branchegennemsnittet. Det viser Installatøranalysen 2019, som Deloitte har lavet på baggrund af installationsvirksomhedernes 2018-regnskaber.
Teknikentreprenørerne havde i 2018 en indtjening per medarbejder på cirka 22.000 kroner, mens branchegennemsnittet ligger – næsten tre gange højere – på cirka 65.000 kroner per medarbejder.
Én virksomhed trækker op
De 22.000 kroner per medarbejder, som teknikentreprenørerne præsterer, er faktisk en fremgang, når man sammenligner med 2017, hvor tallet var helt nede på 10.000 per medarbejder. Men dykker man ned i tallene, viser det sig, at en enkelt virksomhed trækker gennemsnittet gevaldigt op blandt de i alt seks teknikentreprenører.
Bravida står for det gode resultat, og ifølge administrerende direktør, Johnny Hey, er det blandt andet opnået på baggrund af god projektstyring.
- Vi har også haft problemer, men vi har modsat også været standhaftige i forhold til vores rettigheder og sørget for at komme tidligt ind i processen med vores krav. På projektmarkedet mener jeg, vi har været dygtige til at holde os skarpe på risikostyring, siger Johnny Hey.
Læs også: Bravida varsler flere opkøb
Det seneste års tid har teknikentreprenøren opkøbt seks installationsvirksomheder, hvilket også kan aflæses i det kvartalsregnskab, som Bravida netop har fremlagt. Omsætningen i Bravida Danmark steg i 2019 med 19 procent til godt 2,6 milliarder kroner.
- Vi vokser i servicesegmentet, hvilket er en hjørnesten i vores fremadrettede strategi. Væksten i service kommer både fra opkøb og fra organisk vækst, udtaler Johnny Hey i en pressemeddelelse.
Ét uheldigt projekt er nok
- Det er desværre ikke nyt, at teknikentreprenørerne har svært ved at tjene penge. Deres forretningsmodel er baseret på entrepriseopgaver med stor volumen, og på det marked er prisen på grund af hård konkurrence presset helt i bund, så indtjeningsmarginen er også meget lav. Derfor skal der ikke gå meget galt i projektstyringen, før læsset vælter, og et projekt giver underskud, siger Bjørn Hove.
Nødvendige opkøb
- Hvis vi skal være i stand til at håndterede de nye teknologier og de nye digitale løsninger, så kræver det, at nogle af virksomhederne i branchen bliver lidt større, så alle nødvendige kompetencer er til stede. Samtidig oplever vi også, at mange af vores kunder ønsker sig færre leverandører. Det betyder, at virksomhederne i branchen i højere grad skal være tværfaglige, hvis de vil håndtere de helt store servicekunder, eller de vil byde ind på de store projekter, siger Peter Kaas Hammer, adm. direktør i Kemp & Lauritzen.
Læs også: Kemp & Lauritzen-direktør: Derfor er Lindpro et godt køb
De seks teknikentreprenører, som er med i analysen, er Vicotec Kirkebjerg, Caverion, Bravida, Kemp & Lauritzen, Brøndum og Lindpro.
Omsætningen i hele installationsbranchen voksede fra 2017 til 2018 med omkring seks procent.