-
El
-
VVS
Jysk installatør er nødt til at tappe kølemiddel af og fylde det på igen i forbindelse med udskiftning af udedel til varmepumpe. Ellers risikerer han bøder efter ny lovgivning trådte i kraft ved årsskiftet.
Få dage inde i det nye år havner elinstallatør Jan Sekkelund i et gedigent dilemma. Kundens varmepumpe er gået i stykker, og udedelen skal skiftes, men det er ulovligt, hvis han gør det. Årsagen er, at kølemidlet i varmepumpen overskrider grænseværdien i ny bekendtgørelse, som efter årsskiftet kan udløse bødestraf og endda helt op til fængselsstraf, hvis man bryder reglerne.
- Jeg kunne ikke tilbyde forsikringsselskabet at reparere det, hvis det var ulovligt og derved risikere at få bøde for det, siger Jan Sekkelund, der er indehaver af Østerild & Hannæs EL-Service i Thy.
Som lovgivningen er strikket sammen, så vil det i udgangspunktet være ulovligt at installere udedelen med kølemidlet. Det er dog en anden sag, hvis kølemidlet bliver tappet af og så påfyldt igen efter installationen. På den måde vil reparationen falde ind under undtagelsen i lovgivning om mulighed for ”servicering og vedligehold”, forklarer jurist i Miljøstyrelsen.
- Jeg er helt overbevist om, at det har støtte i bekendtgørelsens ordlyd. Man kan heller ikke sige, at det er i strid med hensigten med lovgivningen, da det altid har været meningen, at man skulle tage højde for servicering af lovligt etablerede anlæg, siger Toke Thomsen, jurist med speciale i kemikalier i Miljøstyrelsen.
Læs også: Styrelse: Få varmepumperne færdige inden nytår
Det er naturligvis under forudsætning af, at af- og påfyldningen af kølemidlet bliver udført af en person med de fornødne autorisationer under F-gasforordningen, påpeger juristen.
Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at arbejdet med kølemidler skal være vurderet i virksomhedens APV, så det bliver udført sikkerheds- og sundhedsmæssigt korrekt. Derudover skal medarbejderne være instrueret i håndteringen af kølemidlerne. Læs mere om emnet hos Arbejdstilsynet.
I det konkrete tilfælde får elinstallatør Jan Sekkelund grossisten til at stå for arbejdet med at tappe kølemidlet af og derefter fylde det på igen ude hos kunden uden ekstra beregning.
- Så er det lovligt, men det er da lidt underligt, at det skal gøres på den måde, siger Jan Sekkelund.
Han henviser til, at det værste fald ville betyde, at kunden skulle investere i en helt ny varmepumpe til over 100.000 kroner, hvis det ikke var muligt at bruge dette ”smuthul” i de nye regler.
Reparationen af varmepumpen fra 2014 kommer nu i stedet for til at koste cirka 46.000 kroner, hvilket bliver kørt som en forsikringssag.
1. januar 2022 træder der nye regler i kraft, som betyder, at der maksimalt må være kølemiddel svarende til 5 tons CO2-ækvivalenter i split-varmepumper, der installeres efter denne dato.
Du kan finde ud, hvor mange CO2-ækvivalenter en varmepumpe indeholder ved at gange fyldingsmængden i varmepumpen med det anvendte kølemiddels GWP (drivhuspotentiale).
Eksempler:
R32 har et GWP på 675. En split-varmepumpe med denne type kølemiddel og en kølemiddelfyldning på 2,4 kg indeholder dermed 2,4 x 675 = 1,6 tons CO2-ækvivalenter og altså mindre end de 5 tons som er kravet. Denne varmepumpe må gerne installeres efter 1. januar 2022.
R410A har et GWP på 2.088. En split-varmepumpe med denne type kølemiddel og en kølemiddelfyldning på 2,4 kg indeholder 2,4 x 2088 = 5,01 tons CO2-ækvivalenter, og altså mere end de tilladte 5 tons. Varmepumpen må derfor ikke installeres efter 1. januar 2022.
Det er dit ansvar som installatør at sikre, at reglerne bliver overholdt. Du bør tale med din leverandør for at sikre, at de varmepumper du installerer efter 1. januar 2022, overholder de nye krav. De split-varmepumper du har på lager, og hvor CO2-ækvivalenterne overstiger 5 tons, skal altså installeres inden 1. januar 2022. Efter 1. januar 2022 må de ikke længere installeres. Overtrædes reglerne risikerer man bøder og i værste fald fængselsstraf.
Monoblok-varmepumper, dvs. varmepumper, der er fabrikssamlede og hermetisk lukkede, må fortsat indeholde op til 50 kg HFC-baseret kølemiddel. Ved monoblok er reglerne altså uændrede.
Og husk at kravene om evt. f-gascertifikat eller kølemontørcertifikat fortsat er gældende. Det samme er naturligvis kravene til el- og vvs-autorisation.
Læs mere om emnet i TEKNIQ Arbejdsgivernes el- og vvs-apps, hvor der også er forklarende videoer.