-
El
-
VVS
Hvis ikke din virksomhed retter ind efter ny vejledning fra Arbejdstilsynet om krænkende adfærd på arbejdspladsen, kan det i værste fald resultere i bøder.
Jargonen på byggepladserne har altid haft ry for at være hård og ærlig, hvilket mange steder er alment accepteret.
Men nu kan en rå omgangstone ikke længere bruges som en nem undskyldning for eksempelvis mobning eller sexchikane. For i en ny vejledning om krænkende adfærd på arbejdspladsen fra Arbejdstilsynet bliver krænkende handlinger, herunder mobning og sexchikane, defineret som:
”[…] når en eller flere personer groft eller flere gange udsætter andre personer for adfærd, som af disse personer opfattes som nedværdigende.”Det nye heri er, at Arbejdstilsynet nu kan gribe ind langt tidligere – allerede efter en enkelt grov krænkelse, hvorimod der tidligere skulle være tale om systematik og varighed i krænkelserne. Og så er det personens oplevelse af de krænkende handlinger, der er central.
Det betyder, at hvis en person oplever en enkelt ironisk kommentar eller halv-sjofel joke som krænkende, så er den potentielt nok til at give et påbud fra Arbejdstilsynet – uanset om den er sagt for sjov eller i et øjebliks ubetænksomhed.
Endelig pålægger den nye vejledning også virksomheder at forebygge krænkende handlinger, hvor de tidligere kun skulle håndtere dem.
Mulig bøde for krænkelser
– Som arbejdsgiver har man egentlig hele tiden skullet sikre, at arbejdet ikke medfører risiko for fysiske og psykiske helbredsforringelser. Men i den nye vejledning er det konkretiseret yderligere.
Hun fortæller også, at man risikerer at blive ramt på pengepungen, hvis man ikke følger Arbejdstilsynets vejledning:
– Arbejdsgivere risikerer en bøde, hvis ikke de sikrer, at arbejdet ikke medfører risiko for fysisk eller psykisk helbredsforringelse som følge af krænkende handlinger. Derudover kan der i afskedigelsessager blive tale om godtgørelser på grund af krænkende handlinger, forklarer Kathrine Bruun.
Humor også krænkende
Nej, slet ikke, mener Cand. Mag i psykologi Mille Mortensen, som har forsket i krænkende adfærd på arbejdspladsen og rådgivet Arbejdstilsynet i forbindelse med tilblivelsen af den nye vejledning. En rummelig kultur med høj trivsel kan nemlig sagtens indeholde ironi, sarkasme og drillerier, så længe der er plads til at sige fra – og at det at sige fra bliver respekteret:
– Må vi så ikke grine mere? kan nogen måske tænke. Jo for pokker, det skal vi. Men vi skal tale om, hvorvidt alle synes det er sjovt, når vi griner af nogen.
Man bør fortsat tænke sig om, når man bruger humoren, for i vejledningen er det ligegyldigt, om den krænkende adfærd er pakket ind i humor eller ej – en oplevet krænkelse er og bliver en krænkelse, fortæller psykolog Mille Mortensen:
– Humor kan være indpakket mobning, hvis den er systematisk og varig, og den enkelte ikke oplever at kunne forsvare sig mod den. Især steder, hvor det bliver oplevet som et grundvilkår at kunne ”klare mosten” eller at have en ”rå, men kærlige tone”, konstaterer hun.