Spørgsmål:
Vi har tidligere oplevet, at vores svende har været syge inden ferien startede. Hvordan er det nu, at reglerne om sygdom og ferie spiller sammen? Kan en medarbejder godt starte ferien, hvis personen er sygemeldt?
Svar
Hvis en af jeres svende bliver syge inden ferien starter, så kan I ikke pålægge svenden at afholde sin ferie, da sygdom er en feriehindring. Delvis sygdom er ligeledes en feriehindring.
Det kunne eksempelvis være, at svenden er rask fredag, hvor han tager hjem fra arbejde og er klar til at holde 3 ugers sommerferie. Han bliver desværre syg om søndagen.
Ferien begynder ved arbejdstids begyndelse første feriedag. Det vil sige, at svendens ferie skulle være påbegyndt kl. 7 mandag morgen, hvor han normalt møder.
Efter feriestart
Hvis svenden ikke vil afholde sin ferie, så skal han/hun sygemelde sig mandag morgen i overensstemmelse med de regler om sygemelding, der gælder i virksomheden. Får svenden ikke gjort det, men i stedet venter med at sygemelde sig til den efterfølgende dag, så finder andre regler anvendelse. I det tilfælde anses sygdommen som udgangspunkt for opstået efter feriens begyndelse.
(Læs mere om dette emne her: Skal svenden have en erstatningsferie? (tekniq.dk)
Bliver svenden rask inden ferien slutter, så skal svenden ved raskmelding meddele sin leder, om han/hun vil genoptage arbejdet - eller afholde resten af den planlagte ferie.
Teknisk raskmelding
Hvis I har en medarbejder, der har været syg i en længere periode eller er deltidssygemeldt, men vedkommende alligevel ønsker at afholde ferie, så kan medarbejderen foretage en teknisk raskmelding. Hvis medarbejderen ønsker dette, så skal medarbejderen kontakte egen bopælskommune, før ferien starter og aftale det.
Denne tekniske raskmelding betyder, at I som virksomhed ikke kommer til at stå i den situation, at der starter en ny arbejdsgiverperiode på 30 dage, hvor I ikke kan få sygedagpengerefusion, hvis medarbejderen igen er syg efter ferien.