-
Industri
Søsterselskaberne Scantruck og N.C. Nielsen har løbende 10 entreprenør- og landbrugsmaskinlærlinge på de to virksomheder ved Skive. Ansøgere kommer en uge i praktik i hvert selskab – og så er svendene klar til at vende tommelfingeren op eller ned….
-Det vigtigste træk ved en kommende lærling er ikke, at han har arbejdet en masse med værktøj. Det skal vi nok lære de unge. Det vigtigste er interesse, nysgerrighed og gejst, når det gælder arbejdet og maskinerne her i virksomheden. Så skal vi og vores svende nok lære dem faget, siger Robin Jensen, værkfører hos Scantruck i Skive.
Virksomheden Scantruck er en af landets førende indenfor landbrugsmaskiner og entreprenørmateriale. Det giver af og til det luksusproblem, at der er flere kvalificerede kandidater end planlagte lærlingepladser.
Tag en ekstra
-Men så har vi både taget to og tre lærlinge i stedet for en. Vi må tage de gode kandidater, når de står der og er interesserede. Det kan give lidt udfordringer med uddannelsesplanerne, men det løser vi. Det er jo en investering i vores egen fremtid at få uddannet faglærte til branchen, siger Poul Erik Nielsen, der også er værkfører i virksomheden.
De 10 lærling kører i en turnus, hvor de også kommer til søsterselskabet N.C. Nielsen, der er specialister i gaffeltruck, store containertrucks og terminaltraktorer. Den virksomhed ligger i Balling ved Skive. Og det kan mærkes på begge værksteder, når flere lærlinge er på skoleophold samtidig: En svend og en lærling er et godt team fagligt, men også en økonomisk fordel. Nogle opgaver giver for lidt på bundlinjen, hvis der er sat to svende på.
Unge og skønne
-Vi oplever, at de langt de fleste er nogle skønne unge mennesker. De tager ansvar, og vi giver dem tillid lige fra start til slut på lærlingetiden. Langt de fleste vokser med ansvaret – og så sørger vi for at beholde dem efter svendeprøven. Lærlinge er en vigtig del af vores rekruttering, siger Robin Jensen.
Unge mennesker, der banker på med forældrene ved deres side, er lidt bagud fra starten. Spørgsmålet er, om det mere er forældrenes ide, end det er den unge mands drøm om en uddannelse.
-Hvis de unge står og gemmer sig bag far uden at vise initiativ og interesse, så er vi ikke interesserede. Og slet ikke hvis de kigger mere på deres mobil end på værkstedet og maskinerne. Den unge skal gøre et godt førstehåndsindtryk og have en god kemi med os, siger Poul Erik Nielsen.
Den gode læreplads
I 2016 blev Scantruck udnævnt til Årets Læreplads af de danske erhvervsskoler. Det gjorde virksomheden mere kendt udadtil som læreplads, og samtidig var det også en inspiration internt til at gøre lærepladsen endnu bedre.
De to søsterselskaber har tilsammen omkring 500 medarbejdere og har derfor elever inden for en række forskellige fagområder. Før corona-nedlukningerne var der gang i fælles virksomhedsbesøg og oplæg for alle elever. Det skal nu løbes i gang igen.
-Vi har haft lærlinge fra Randers, Ikast, Bramming og Djursland. De unge er altså villige til at flytte for at komme i lære netop hos os. Vi er attraktive – og det er vigtigt for os, siger Robin Jensen, værkfører hos Scantruck.