Spørgsmål:
Vi har en svend i vores virksomhed, som ikke har holdt mere end tre ugers sommerferie. Han har ingen familie og børn og vil bare have lov at passe sit arbejde. Efter et kursus har vores tillidsmand nu påpeget, at vi som virksomhed skal sørge for, at medarbejderne får holdt deres ferie. Hvordan håndterer vi situationen?
Svar
I er som virksomhed forpligtet til at sikre jer, at jeres medarbejdere holder ferie. Helt generelt optjener medarbejderne i løbet af et ferieår 25 feriedage, svarende til 5 ugers ferie. Ferieåret løber fra d. 1. september til 31. august.
Den optjente ferie skal afholdes i ferieafholdelsesperioden, som løber fra 1. september til 31. december året efter. Medarbejderne har altså 16 måneder til at holde deres ferie.
For de fire ugers ferie gælder det, at I som virksomhed enten skal aftale eller varsle ferien til afholdelse inden den 31. december. I kan altså ikke udbetale ferien. Hvis ikke ferien varsles eller aftales til afholdelse, tabes feriedagene og ferien vil skulle indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond.
For den 5. ferieuge gælder det, at denne uge automatisk bliver udbetalt ved udgangen af ferieafholdelsesperioden, medmindre der indgås aftale om overførsel af feriedagene.
Da jeres medarbejder har holdt tre ugers sommerferie, resterer der to ugers ferie.
For den ene uge må I enten forsøge at aftale med ham, at han skal holde ferien, eller også må I varsle ferien til afholdelse. Der vil gælde et almindeligt varsel på en måned. Hvis ikke I varsler eller aftaler ferien til afholdelse inden d. 31. december, vil ferien gå tabt.
Den sidste uge vil udgøre den 5. ferieuge, og vil kunne blive udbetalt til den ansatte. Alternativt kan I indgå en aftale om ferieoverførsel.