-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
De dygtige vvs’ere, smede og elektrikere tjener ofte det samme eller mere end en akademiker. En ny analyse viser, at 58 procent af de bedste faglærte tjener det samme som de unge, der har taget en lang videregående uddannelse.
Mange unge fravælger ellers at blive faglært, fordi de oplever, at lønnen er for lav. Men faktisk er lønnen for faglærte vokset væsentlig mere end for akademikere i de seneste 25 år.
- En akademisk titel garanterer ikke længere en højere løn og sikrere fremtid. Tallene taler deres tydelige sprog. Markedet justerer sig selv, og med det lønniveauet. Vi ser nu, at 58 procent af de faglærte, herunder særligt elektrikere og vvs'ere, tjener mere end mange akademikere. Dette er ikke en tilfældighed, men et klart tegn på, at vi må ændre vores opfattelse af uddannelse, løn og arbejde, siger Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Siden 1995 har indkomsten for personer med en erhvervsfaglig uddannelse og en videregående uddannelse udviklet sig til fordel for de faglærte. Akademikerne ligger dog stadig højest. Tilbage i 1995 tjente 45 procent af de faglærte og akademikerne det samme. Nu viser en ny analyse, der er udarbejdet af tænketanken Kraka og Deloitte, at tallet har udviklet sig til, at 58 procent af de faglærte matcher akademikernes lønniveau.
Læs analysen her:
Halv million i årsløn
De høje lønninger til faglærte dækker dog over en stor variation. SOSU’erne ligger lavt i lønningerne. Vvs’ere, smede og elektrikere ligger helt i toppen. De bedst betalte faglærte i disse tre grupper ligger lige nu med lønninger på 440-470.000 kroner i årsløn – plus pension, genebetaling, fritvalg, feriebetalinger, personalegoder mv.
- De bedst betalte faggrupper er også de mest efterspurgte i den grønne omstilling, som vores samfund står overfor. Disse fagfolk er afgørende for at implementere de bæredygtige løsninger, vi desperat behøver for at imødekomme klimaforandringerne, siger Troels Blicher Danielsen.
TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer derfor til at værdsætte og investere i de faglærte, som holder vores samfund kørende, så det sikres, at vores uddannelsesinstitutioner fremmer et spektrum af karriereveje.
I denne graf kan man se i procent, hvor mange faglærte og akademikere der igennem årene har tjent lige meget. Seneste tal er fra 2021 og viser 58 pct.
Kilde: Kraka