-
Industri
Efter konsulentbesøg på 59 virksomheder har kemisk risikovurdering ved svejsning vist sig at være den hyppigste udfordring inden for arbejdsmiljø. Det står klart, efter at en konsulent fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og CO Metal sammen har besøgt de mange virksomheder for at få arbejdsmiljø mere på dagsordenen ude på virksomhederne.
- Det overrasker nogle virksomheder, at arbejde med svejsning og slibning betyder, at der skal laves en grundig kemisk risikovurdering med instruktion i en metalvirksomhed. Men svejsning udløser kemiske stoffer i røgen, som er sundhedsskadelige, og skal derfor risikovurderes. Det har vi talt med en del virksomheder om, siger Ronnie Olsen, arbejdsmiljøkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Det er en god ide i forhold til arbejdsmiljøet af få den kemiske risikovurdering på plads. Det er også en god ide i forhold til økonomien. Arbejdstilsynet ser ikke med milde øjne på virksomheder, der ikke har styr på arbejdsmiljøet.
25.000 kr i bøde
- Arbejdstilsynets bøder starter ved 25.000 kr og stiger så efter graden af alvor og virksomhedens størrelse. Så min opfordring er at få lavet disse risikovurderinger. Kemi lyder svært, men man behøver slet ikke være kemiker for at lave disse vurderinger. Brug blot de skabeloner, der er til rådighed, siger chefkonsulent Lone Alstrup, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
En kemiske risikovurdering skal hjælpe virksomheden med at fastlægge, hvordan medarbejdere skal arbejde med kemi - og hvilke beskyttelsesforanstaltninger, de skal anvende. Oplæring og instruktion af medarbejderne skal ske med baggrund i denne kemiske risikovurdering.
Datablade ikke nok
Det er ikke tilstrækkeligt at have datablade på de produkter, der anvendes. Der skal laves en analyse af den måde, produkterne benyttes på den enkelte virksomhed. Ronnie Olsen gennemgår derfor ofte en case ude på de besøgte virksomheder.
- Det hele bliver mere forståeligt på de mindre virksomheder, når vi ser på en konkret sag og den dokumentation, der skal til en kemisk risikovurdering. De fleste virksomheder i metalindustrien har samlet set ikke så mange kemikalier i produktionen, men derfor kan risikovurderingen godt virke som en stor mundfuld alligevel, siger Ronnie Olsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Gratis konsulentbesøg
TEKNIQ Arbejdsgiverne er med i et projekt under BFA-Industri, hvor organisationen sammen med CO-Industri tilbyder, at medlemsvirksomhederne kan få et konsulentbesøg, hvor der er fokus på arbejdsmiljø. Ledelsen og arbejdsmiljørepræsentanten gennemgår sammen med konsulenterne fra de to organisationer hele arbejdspladsen, efterfulgt af en snak om arbejdsmiljøarbejdet. Herefter får virksomheden en lille rapport med inspiration, materialer og ideer til det videre arbejde.
Det er i dette arbejde, at den kemiske risikovurdering har vist sig at være det emne, der er blevet arbejdet mest med under de 59 virksomhedsbesøg. Se herunder en grafisk fremstilling af arbejdet frem imod en samlet kemisk risikovurdering.
Kilde: BFA_Industri