-
Industri
Et sted imellem 8 og 12 procent af alle studenter har ikke fået en uddannelse fem år efter turen i studentervognen, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Værst ser det ud i København. Men erhvervslivet står med åbne arme. Især elektriker-uddannelsen og industritekniker-uddannelsen har formået at tiltrækker unge med studenterhuer.
- Man har nok gjort mange i denne gruppe af unge en bjørnetjeneste ved at give dem en opfattelse af, at gymnasiet var den eneste rigtige - eller i hvert fald bedste vej, når der skulle vælges ungdomsuddannelse. Nu står de med en halv-god eksamen og er ikke kommet videre efter fem år. En del har formentlig valgt helt forkert, fordi de og deres omgivelser så en erhvervsuddannelse som en slags nederlag.
Det siger underdirektør Tina Voldby fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Men studentereksamen er ikke nødvendigvis spildte år, understreger underdirektøren.
Super lærlinge
- Vores medlemsvirksomheder er rent faktisk superglade for de studenter, der efterfølgende vælger at tage en erhvervsuddannelse inden for vores brancher. Tæt på hver femte elektriker har rent faktisk en baggrund som student, og de kan benytte masser af viden fra matematik og fysik til at komme ind på spændende opgaver og arbejdsområder, siger Tina Voldby.
Det kan være automation i industrien, robotudvikling eller måske intelligent bygningsautomatik, der ligger i den høje ende af elektrikerarbejdet. På industriens område er det især industritekniker-uddannelsen, der tiltrækker studenter, hvor de kan arbejde med eksempelvis programmering og softwarearbejde.
En omvej
- Det er lidt ærgerligt, at man skal en omvej over gymnasiet for at finde ud af, at vores brancher kan tilbyde fede jobs og en livstidsindkomst, der ofte ligger over en akademikers. Det er ved at gå op for mange, at en erhvervsuddannelse ikke lukker døren, men giver masser af karrieremuligheder samt gode muligheder for videreuddannelse. Det kan være til el-installatør, produktionsteknolog, maskinmester eller måske ingeniør. Der er masser af muligheder, siger Tina Voldby.
Hurtigt i job
Og når svendebrevet er i hus, så er der masser af job at vælge imellem. Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at blandt erhvervsuddannede har tre ud af fire fast arbejde tre måneder efter svendebrevet. Det er langt hurtigere end både de korte og lange uddannelser.