-
El
-
VVS
Arbejdstilsynet har ændret reglerne for tagarbejde – både når det gælder arbejde på flade tage og på skrå tage med over 15 graders hældning. De nye regler træder i kraft allerede 1. januar 2022, hvilket vækker undren hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den 1. januar 2022 træder nye regler om tagarbejde i kraft på bygge- og anlægsområdet.
Fremover er der følgende krav til virksomhederne ved arbejde på flade tage:
- Sikre mod nedstyrtning langs tagkanten i højder over 3,5 meter uanset vejrforhold.
- Foretage en skriftlig risikovurdering, når der skal arbejdes i højder mellem to og 3,5 meter. Virksomhederne skal her vurdere, om der skal sikres mod nedstyrtning, fordi arbejdet er forbundet med særlig fare.
- Som hidtil kan der også arbejdes inden for en tydelig holdbar markering mindst to meter fra tagkanten. Markeringen kan fx bestå af kegler med plastkæder.
Ved arbejde på skrå tage over 15 graders hældning skal virksomhederne:
- Foretage en skriftlig risikovurdering, når den lodrette højde til tagfoden overstiger to meter, og arbejdet på den skrå tagflade samtidigt sker i højder under fem meter. Virksomhederne skal her vurdere, om der skal sikres mod nedstyrtning, fordi arbejdet er forbundet med særlig fare.
TEKNIQ Arbejdsgiverne: For tidligt
Lone Alstrup, der er chefkonsulent på arbejdsmiljøområdet hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, har været med ved bordet sammen med de øvrige parter på bygge- og anlægsområdet, da de nye regler blev forhandlet på plads. Hun mener, at der er tale om fornuftige ændringer, men ærgrer sig over, at de nye regler træder i kraft, inden virksomhederne har fået mulighed at se en opdateret vejledning på området. AT-vejledning 2.4.2, hvor de nye regler er beskrevet, er nemlig endnu ikke færdigrevideret af Arbejdstilsynet.
- Jeg forstår ikke, at reglerne partout skal træde i kraft per 1. januar, når virksomhederne ikke kan få en opdateret vejledning endnu. Og selv hvis en vejledning skulle blive færdig inden jul, er det meget kort tid at give virksomhederne, siger Lone Alstrup.
Hun glæder sig dog over, at Arbejdstilsynet har tilkendegivet, at de udelukkende vil vejlede om de nye regler i de første måneder efter årsskiftet – og i første omgang ikke give påbud.