-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Antallet af arbejdsrelaterede dødsulykker er faldet fra 43 i 2022 til 31 sidste år. Det er det laveste niveau siden 2018. Set over 40 år er dødsulykkerne faldet markant fra 100 til 31 dødelige ulykker om året i 2023.
Tre brancher topper den seneste statistik for 2023. Det drejer sig om landbrug, skovbrug og fiskeri, hvor der var seks dødsulykker i det forgangne år. Bygge- og anlægsbranchen havde fire dødsulykker og Vejgodsbranchen tre dødsulykker i 2023.
TEKNIQ Arbejdsgivernes store medlemsgrupper inden for installation og metalindustri er ikke i branchegrupper med påfaldende tal. Gruppen Metal og Maskiner har en enkelt dødsulykke. Dødsulykkerne i bygge- og anlægsbranchen er ikke mindst i nedrivningsbranchen, viser en gennemgang af ulykker fra 2016 til 2021. Denne gruppe har to dødsfald i 2023.
Samarbejde giver sikkerhed
- Jeg oplever på mine besøg hos TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder, at der er en fælles interesse hos medarbejdere og ledelse i at arbejde med at sikre arbejdsmiljøet for at undgå ulykker. Når det samarbejde fungerer på en virksomhed, så er risikoen for alvorlige ulykker langt mindre.
Det siger arbejdsmiljøkonsulent Ronnie Olsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der i et projekt under BAF Industri igennem en periode har besøgt 188 virksomheder med fokus på et forbedret arbejdsmiljø.
De tre farligste branchegrupper er kendetegnet ved, at de i en årrække har været at finde blandt de tre øverste placerede brancher i forhold til dødsulykker Derfor besluttede arbejdsmiljøforligskredsen i Folketinget tilbage i sommer, at Arbejdstilsynet i år og de næste to år skal gennemføre en helhedsindsats mod arbejdsulykker med et særligt fokus på de tre brancher.
Fokus på landbrug
I 2024 er fokus i helhedsindsatsen på branchegruppen Landbrug, skovbrug og fiskeri.
- Med de nye initiativer har Arbejdstilsynet særligt fokus på de brancher, hvor der sker flest dødsulykker. Vi er optaget af, at indsatserne mod arbejdsulykker får en positiv effekt på at nedbringe arbejdsulykkerne i branchegruppen, og derfor arbejder vi bl.a. sammen med de centrale aktører i branchegruppen, siger souschef for ulykker og erhvervssygdomme i Arbejdstilsynet Lars Uldall Beck i forbindelse med offentliggørelsen af tallene for 2023.
-
40 års fald i dødsfald
Set over 40 år har antallet af dødsulykker på danske arbejdspladser været faldende.
Fra 100 dødsulykker i 1979 til 31 dødsulykker i 2023.
Siden årtusindeskiftet er risikoen for at omkomme på arbejdet faldet fra 2,5 tilfælde/100.000 beskæftigede til 1,4 i år 2022.
Kilde at.dk