-
Industri
-
El
-
VVS
En række medlemsvirksomheder ser store muligheder for at få andel i de ordrer til forsvaret, som en økonomiske ramme på 143 milliarder kroner over de næste ti år vil udløse. TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over, at forliget gør det nemmere for mindre virksomheder at få andel i ordrer.
Uanset hvor i landet opgaverne gennemføres, kan det lokale erhvervsliv således indgå i leverandørkæder m.m., som kan bidrage til øget omsætning og etablering af arbejdspladser i lokalområdet. Forsvaret vil nemlig udbyde igennem rammeaftaler, der er opdelt i geografiske områder med lokale rådgivere og entreprenører - eller via entrepriser hvor alle lokale leverandører har mulighed for at byde ind på opgaven. Derudover udbydes en række driftsopgaver, herunder facility management ydelser, efter hjemtagning af området er gennemført i 2022.
Lokale virksomheder
- Det betyder for vores medlemmer, at en stor del af opgaverne til forsvaret de kommende mange år går til lokale virksomheder rundt i landet. Der er simpelthen bedre rammer for, at de kan byde ind – enten sammen eller alene. Det giver flere gode arbejdspladser i hele landet, sikrer sammenhængskraft og giver flere lærepladser lokalt. Men det betyder så også, at vi skal have flere faglærte, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Netop i denne uge havde CenSec inviteret virksomheder til inspirationsdag om ordrer til Forsvaret i H.C. Andersen Airport i Odense. CenSec er den danske erhvervsklynge for stakeholdere inden for forsvars-, rum-, og sikkerhedsindustrien. Forsvaret går nu systematisk efter samarbejder med små og mellemstore metalvirksomheder. En af deltagerne var direktør Leon Hulstrøm fra PAKMA i Korsør, der er en moderne maskinfabrik med ekspertise i underleverandørarbejde.
Indirekte andel
- Det er ordrer for mange milliarder fra Forsvaret, der i de kommende år vil komme til erhvervslivet – herunder metalbranchen. Men vi vil ikke gå efter direkte kontrakter med Forsvaret. Vores andel vil være at levere til underleverandører, der i forvejen har kontrakter med forsvaret, siger Leon Hulstrøm, der ikke vil investere mange timers arbejde ved skrivebordet i en godkendelse.
- Det er jo en proces på mindst to år at blive godkendt som leverandør. Samtidig har vi ikke et decideret produkt at satse på til forsvaret. Derfor vil vi ikke investere så meget tid i at blive godkendt leverandør. Der er langt mere perspektiv på forsvars-ordrer for el og vvs-firmaer med byggeri og vedligehold, siger Leon Hulstrøm, som i stedet vil udvikle sine samarbejder med ”big science-virksomheder,” som virksomheden allerede er certificeret til at levere til.
Bolte til kampvogne
BC Technic i Aabenraa er eksperter i alt inden for bolte og skruer helt op i de store dimensioner. Direktør Bethina Hansen deltog i Syddansk Forsvarsdag i Odense i denne uge.
- Det nye forsvarsforlig er jo en rammeaftale, så vi kan endnu ikke vide, hvilke ordrer, det resulterer i til erhvervslivet. Men uanset om der er tale om bygninger, kampvogne eller renovering af materiel, så skal der bruges bolte. Og jeg begynder nu at arbejde på at få del i den omsætning, der vil komme. I første omgang aktiverer jeg mit netværk i Forsvaret, siger Bethina Hansen, indehaver af BC Technic.
Virksomheden har tidligere leveret bolte til forsvaret indirekte via andre leverandører. Det har eksempelvis drejet sig om bolte til Leopard-kampvogne.