-
Industri
-
El
-
VVS
Installation af solcelle-taganlæg boomer, og nye tal viser, at den imponerende vækst fra 2022 er forsat ind i 2023. HSM Industri er et eksempel med nu 80 procent af taget dækket med solceller. Men er en nedgang på vej?
Solcellemarkedet begyndte for alvor at tage fart fra 2020, og da energikrisen ramte i 2022 kan man se, at installationen af solceller steg gevaldigt. Den stigning er til manges overraskelse forsat ind i 2023, hvor tal til og med 1. november 2023 viser, at der blandt de mindre taganlæg har været en stigning på 20 procent.
På de større kommercielle anlæg har været en stigning på 56 procent - og for de industrielle har der været en stigning på hele 180 procent. En af dem, der er overrasket over stigningen, er Jan Vedde solcelleekspert fra European Energy.
- Vi kan se at det tog fart med solcelle-taganlæg fra 2020, og at det så stiger voldsomt i 2022. Det giver god mening, når man tænker på den energikrise, der kom i forlængelse af krigen i Ukraine. Det er lidt overraskende at væksten fortsætter her i 2023. Men det kunne være et overløb fra 2022. Simpelthen ordrer, der ikke var blevet installeret eller tilsluttet på grund af travlhed, siger Jan Vedde.
HSM Industri i Grenaa satte sidste år 2.400 kvadratmeter ekstra solceller på virksomhedens tag i produktion. Med samlet 3.600 kvadratmeter kan virksomheden nu producere omkring 600.000 KWh af et årligt forbrug på 1.600.000 KWh.
-På en god sommerdag kan vi stort set bruge hele den strømproduktion, som anlægget på taget leverer. Vi arbejder frem til klokken 18, og det passer fint med, at vi sjældent skal sende strøm ud på nettet, fordi solcelle-produktionen falder sidst på dagen.
Det siger ansvarlig for energiprojektet Stefan Møller fra HSM Industri med omkring 160 ansatte. 80 procent af tagene er nu dækket med solceller – og der er ingen aktuelle planer om at udvide kapaciteten i 2024.
- Vi har et par ekstra tage og facader, som kunne komme i spil. Men det er mest interessant at producere til vores eget behov for strøm i lokalerne under anlægget i stedet for at sælge strøm ud på nettet. Vi kan producere godt 30 procent af vores årlige forbrug nu, og det passer godt til en virksomhed som vores, siger Stefan Møller.
Bekymring i branchen
- Tallene viser, at det går rigtig godt. Det er dog ikke det, man hører på vandrørene, hvor der er bekymring over ordreindgangen. Her er det vigtigt at forstå, at store aktører på markedet godt kan have travlt, men stadig have grund til bekymring, hvis de ordrer der bliver installeret nu, er ordrer fra tidligere år, siger Jan Vedde solcelleekspert fra European Energy.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne støtter man helhjertet op om installationen af solceller, og derfor tydeliggør Troels Hartung, bæredygtighedschef hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, også vigtigheden af, at man forsat skaber de bedste betingelser for vækst inden for vedvarende energi.
- Solceller er vigtige elementer i den grønne omstilling, og en af de letteste måder man som virksomhed eller bygningsejer kan investere i at blive grønnere. Derfor er det også utroligt vigtigt, at vi forsat ser en fremgang i installationen af solceller. Men hvis de positive installationstal bliver fulgt af en nedgang i ordretallene, så er det en god påmindelse om, at området kræver en vedvarende indsats. Vi må ikke fjerne foden fra speederen, og vi skal kort sagt have vedvarende vækst for vedvarende energi, siger Troels Hartung.
De omtalte tal i artiklen bygger på fremskrivninger Jan Vedde har lavet baseret på samtaler med branchen og ud fra rådata fra Energistyrelsens stamdataregister.