-
El
-
VVS
Spørgsmål:
Vores medarbejdere er varslet til at holde sommerferie i uge 29-31. Der har været stille i virksomheden, men nu har vi mulighed for at få en stor ordre, men det er en betingelse, at arbejdet kan udføres i ugerne 29-31. Kan vi kræve, at medarbejderne holder ferie på et senere tidspunkt i stedet?
Svar
Der skal meget til før en arbejdsgiver kan ændre medarbejdernes planlagte ferie. Ferieloven præciserer, at der skal være tale om væsentlige, upåregnelige driftsmæssige hensyn, der gør det nødvendigt at ændre ferien.
Det fremgår af bemærkningerne til loven, at der skal være tale om en force majeure-lignende situation. Det betyder, at det for arbejdsgiver skal være uforudsigeligt og uden for arbejdsgivers kontrol, at situationen er opstået. Derudover skal det også være nødvendigt, at det lige præcis er den pågældende medarbejder, der skal udføre arbejdet, som får ferien ændret.
I den konkrete situation er der tale om, at der har været stille i virksomheden, og at I nu får muligheden for at få en stor ordre. En stor ordre kan ikke sidestilles med fore majeure. I kan derfor ikke kræve, at medarbejderne skal holde ferie på et senere tidspunkt.
Hvis I kan blive enige med medarbejderne om at ændre den allerede aftalte ferie, så kan der godt indgås en aftale om, at medarbejderne arbejder.
Hvis der havde været tale om en force majeure-lignende situation, og I valgte at ændre feriens placering, ville det betyde, at medarbejderne skulle have erstattet eventuelle økonomiske tab, såsom afbestilling af en rejse eller sommerhus. Dertil ville medarbejderne have ret til at kunne holde ferien på et senere tidspunkt.
Kontakt Jura hos TEKNIQ Arbejdsgiverne for konkret rådgivning, hvis I har spørgsmål vedrørende jeres medarbejderes ferie.