-
El
-
VVS
-
Industri
Elektrikeruddannelsen mangler skuemestre, kunne man læse i TEKNIQ Arbejdsgivernes nyhedsbrev i juli sidste år. Og selvom en del medlemmer straks meldte sig, så er det stadig et problem et år efter.
Der er brug for flere skuemestre, som kan sikre, at vi får dygtige elektrikere ud i det tekniske erhvervsliv. Særligt i de største byer er manglen lige nu stor.
Derfor opfordrer uddannelseskonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne Allan Schmidt-Petersen til, at flere melder sig til det vigtige hverv:
- Det er skuemesteren, der får førstehåndsindtrykket af det udførte arbejde, både når det gælder kvalitet, volumen og status på det anvendte materiel. Med andre ord er det skuemesteren, der vurderer, om lærlingene kan det, de skal og er klar til at komme i praktik i en af branchens virksomheder, siger han.
Bliver opdateret
Personligt kan man hente meget ved arbejdet som skuemester. Det forklarede Peter Lund Olsen, som er direktør i Knudsker El, til TEKNIQ Arbejdsgivernes nyhedsbrev sidste år.
- Jeg synes, at man er forpligtet til at holde sig ajour ift. lærlingeuddannelsen og samtidig være med til at sørge for, at lærlingene får den uddannelse, som de skal. Udover det får jeg en masse ud af det på et fagligt og personligt plan. Det er altid godt at blive trykprøvet og opdateret fagligt, både når det drejer sig om nye teknikker eller nyt bekendtgørelsesstof. Og så er det jo bare sjovt at møde unge mennesker og opleve deres begejstring for faget helt tæt på, lød det fra Peter Lund Olsen.
Hvordan bliver man skuemester?
Man bliver klædt godt på, når man begynder som skuemester. Man starter med et skuemesterkursus, hvor man lærer om regler og vilkår for prøverne, hvorefter man kommer ud som føl med en erfaren skuemester, før man slippes fri alene.
Elektrikeruddannelsen har prøver med skuemestre på flere niveauer. Hvilke typer af prøver, man bliver godkendt til at skue på, aftales med EVU (El og VVS fagets uddannelsessekretariat), som samtidigt administrer alt omkring skuemestergerningen. De forskellige prøver, der kræver skuemestre er:
-
Grundforløb 2
-
Delsvendeprøven efter det obligatoriske hovedforløb
-
Modulniveau 2 prøven
-
Svendeprøven, hvor der altid deltager en skuemester fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og en fra Dansk El-forbund.
Honorar
Når man er ude som skuemester, ydes der et honorar, som på nuværende tidspunkt udgør kr. 1500,- pr. Dag. Transportomkostninger dækkes efter statens takster.
Du kan læse mere om skuemesterrollen her. Skuemester Velkomstbrochure - (evu.dk)
Hvis du ønsker at blive skuemester, kan du kontakte Allan Schmidt-Petersen på 77411587 eller asp@tekniq.dk