-
VVS
-
El
-
Industri
-
Beslagsmede
Værktøjet forsvinder fra varevogne rundt omkring i hele landet til stigende frustration for virksomhedsejerne. De hænger på regningen, når opgaver må udskydes, værktøjet erstattes og forsikringen stiger. Men der er heldigvis handlemuligheder, lyder det fra ekspert Henrik Olsen, der kommer med tre konkrete råd til at sikre værktøjet.
- 90 procent af dem, der tager fat i os, starter med at sige, ”Nu har vi jo lige haft indbrud, siger Henrik Olsen, direktør i UNISECURE.
Han er selvfølgelig glad for kunder i butikken, men det er på en ærgerlig baggrund, og han ville ønske at flere henvendte sig, inden skaden var sket – for så kunne den måske helt være undgået.
Henrik Olsen var splittet mellem at forfølge en drøm om at være selvstændig eller arbejde i politiet. Han er endt med at få begge dele opfyldt som direktør i sikkerhedsfirmaet UNISECURE og lejlighedsvis underviser på politiskolen. Han har en unik indsigt i politiets arbejde med at finde stjålet værktøj og giver her sine gode råd til, hvordan man stopper tyven.
Kend dit værktøj
Et godt sted at starte, er ved at have overblikket over, hvad man har af udstyr i hver enkelt bil.
Det er svært at anmelde et tyveri, hvis man ikke ved, at udstyret mangler. Det kan især være med til at stoppe det ”svind” af udstyr, der kan finde sted på byggepladser, hvor mange forskellige underleverandører har mulighed for at ”låne” lidt udstyr med hjem.
Det behøver ikke være en dyr løsning. Man kan i princippet bare lave en detaljeret oversigt i et excel-program. Men der findes også specialiserede IT-løsninger, som man kan bruge til altid at vide, hvilket værktøj, der bør være i hvilken bil. Et sådant overblik gør det lettere at dokumentere tyveriet over for forsikringen.
Skriv navn på
Mange har en fordom om, at politiet ikke gør en indsats, når det handler om at finde stjålent værktøj. Men sådan forholder det sig ikke i virkeligheden ifølge Henrik Olsen,. Han har været med ude til flere ransagninger, hvor man har fundet spandevis af værktøj og sågar gravkøer i millionklassen.
- Det er ikke rigtigt, at stjålent værktøj ikke bliver fundet. Men det meste værktøj bliver hos banditterne, for hvis det ikke er markeret, så er det rent ud sagt umuligt at finde den rette ejermand, siger Henrik Olsen og fortsætter:
- 80 procent af det stjålne værktøj kan ikke spores tilbage til ejerne. Så håndværkerne er selv nødt til at være en del af løsningen.
Som direktør i UNISECURE lever Henrik Olsen af at sælge markeringsløsninger, men til spørgsmålet, om han ikke bare er ude i en salgstale for sit eget produkt, afviser han og kommer derimod med tre markeringsmuligheder, der går fra gratis til billigt. Ifølge direktøren er det bedre at gøre lidt end slet ikke at gøre noget.
-
Marker dit værktøj
Sprittuschen: Skriv navn på værktøjet.
Her skal man huske at skrive sit firmanavn og ikke skrive Torben, Pia eller afdeling 47, for det kan politiet ikke bruge til særlig meget, og så bliver værktøjet hos tyven.
Indgravering: Få brændt firmanavnet ind i værktøjet.
DNA-markering: Brug DNA ,så værktøjet ved tyveri let kan spores tilbage til sin rette ejermand.
- Det koster 700 kroner at DNA-mærke alt udstyret i en varevogn, og det er en engangsinvestering – et røverkøb. Simpel markering har en effekt, men de professionelle tyve fjerner tuschen med acetone og sliber graveringen væk – så er der ikke meget, politiet kan gøre, siger Henrik Olsen.
Og der er flere fordele ved DNA-markering. Man får også stjålet mindre værktøj, hvis tyvene frygter, at det kan bevises, at de ikke ejer det.
- Vi kan se, at det virker præventivt at DNA-mærke sit udstyr. Tyvene kan ikke lide, når værktøjet er mærket, for så bliver det sværere for dem at videresælge. Jo farligere det er for hælerne at have stjålent udstyr liggende, jo færre penge får banditterne for tyvekosterne, siger Henrik Olsen.
Henrik Olsen omgivet af stjålent værktøj efter en ransagning.
Lås og lukket
Det sidste gode råd er simpelt og bliver håndhævet af de fleste virksomheder. Men spørger man Henrik Olsen, er det stadig vigtigt, at man sørger for at aflåse alt, hvad aflåses kan. Er det let for tyvene at komme ind til udstyret, så tøver de ikke, for det er nemt for dem at sælge tyvekosterne videre.
Kan man være sikker på at undgå tyveri, hvis man følger rådene? Nej, det kan man ikke.
Men ifølge Henrik Olsen kan man sørge for, at man får værktøjet igen. Samtidig giver det politiet mulighed for at retsforfølge tyvene, fordi det så kan bevises, at værktøjet ikke er deres.