-
VVS
Prisen på stål er steget med op mod 50 procent i løbet af det seneste år, og det kan nu mærkes hos vvs’erne. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer derfor medlemmerne til at tage forbehold for prisstigninger, når de indgår nye aftaler.
Prisindekset for jern og stål er steget fra 106,4 til 127,9 hen over det seneste halve år, og indekset rammer dermed det højeste niveau siden 2012. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Årsagen til prisstigningerne er blandt andet, at udbuddet af stål er blevet mindre, fordi mange lande har været lukket ned på grund af corona og fragtmuligheder har været mere begrænsede. Det gælder blandt andet storproducenten Kina, hvor mange stålproducenter har skåret kraftigt ned i produktionen.
Og når udbuddet pludselig falder, så stiger priserne – hvilket installationsvirksomhederne bør være opmærksomme på, lyder det fra Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Når prisen på råvarerne bliver dyrere, er man nødt til at tage sig nogle forholdsregler, for ellers holder business-casen ikke længere. Derfor kan det være fornuftigt at tage et forbehold for eventuelle ændringer i priser, når man indgår nye aftaler, siger Maria Schougaard Berntsen.
Mulig prisregulering?
Hvorvidt det er muligt at prisregulere allerede indgåede aftaler, afhænger af hvilken type aftale man har indgået med sin kunde. TEKNIQ Arbejdsgivernes advokater har udarbejdet et overblik, som du finder her.
Der er delte meninger om, hvorvidt prisen på stål forsat kommer til at ligge på det nuværende høje niveau. TradingEconomics forudser, at prisen topper nu og så lige så stille begynder at falde igen. National Business Capital forventer, at prisen når toppen i første kvartal af 2021 men vil blive ved med at være høj i størstedelen af året.