-
El
-
VVS
Priserne på metaller har nået det højeste niveau i 10 år, og prisstigningerne rammer nu også bearbejdede produkter, som installationsbranchen benytter hver dag. Derfor bør installatørerne tage forbehold for yderligere prisstigninger, når de giver nye tilbud, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
På globalt plan er priserne på metaller steget til det højeste niveau siden 2011, viser en række internationale råvareindeks. Og metal er ikke det eneste der stiger, også tømmer-, fødevare- og fragtpriser er markant højere end før coronakrisen.
Årsagen til de stigende priser er en kombination af flere forskellige faktorer. På grund af corona skete der et generelt fald i råvareproduktionen i 2020, og det blev samtidig sværere at fragte råvarer rundt i verden, hvilket har medført markant højere fragtpriser.
Udviklingen har skabt en generel frygt for råvaremangel, og det har fået underleverandører til at købe mere ind for at sikre sig tilstrækkeligt med varer til deres produktion. Og når udbuddet falder, mens efterspørgslen samtidig stiger, så er det naturligt, at priserne ryger i vejret.
Kan blive dyrt
Virksomhederne i installationsbranchen bør holde nøje øje udviklingen, mener Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– De høje priser er bestemt et problem, man som virksomhed bør give opmærksomhed. For udover en afledt prisstigning på de bearbejdede produkter her og nu, så kan det blive dyrt at undervurdere prisstigningerne, når det gælder lange aftaler, siger hun og uddyber:
– Hvis du giver et tilbud på en opgave, og der går tre måneder, før du kommer i gang, så kan du virkelig risikere at tabe penge alene på udgiften til materialer. Derfor er det en god idé at tage forbehold for eksempelvis stigende metalpriser, når man indgår en kontrakt, lyder det fra cheføkonomen.
Maria Schougaard Berntsen tør ikke spå om, hvornår prisstigningerne stopper.
– En del af prisstigninger skyldes midlertidige effekter fra coronakrisen, som man kan håbe, snart falder bort. Men det skal falde rigtig meget for at nå ned på niveauet i starten af 2020.
Hør mere om de stigende stålpriser i næste udgave af "Bliv klædt på", som er TEKNIQ Arbejdsgivernes nye online medlemsbrief, hvor der sættes fokus på aktuelle juridiske og ledelsesmæssige emner.