-
VVS
Antallet af sager om fejlagtig afpropning af gasinstallationer er steget markant i år, viser nyeste tal fra gasdistributøren Evida. Sagerne bliver sendt direkte til politiet og kan udløse store bøder til installatørerne.
I løbet af de seneste måneder har TEKNIQ Arbejdsgiverne fået en del henvendelser fra frustrerede vvs-installatører, der er havnet i problemer på grund af manglende afpropninger af gasinstallationer.
Nu dokumenterer de nyeste tal fra gasdistributøren Evida, at problemet er stigende. Til og med juli i år har Evida indberettet 39 såkaldte ”farlige hændelser” til Sikkerhedsstyrelsen (SIK). Ud af dem handlede 31 sager om manglende eller forkert afpropning, oplyser Evida til Installationsmedierne.dk.
Læs også: Installatører bliver anmeldt for manglende afpropning
Til sammenligning blev der hele sidste år indberettet 30 sager til Sikkerhedsstyrelsen, hvoraf de 16 af sagerne handlede om afpropning af gasinstallationer. Tallene er frembragt på baggrund af stikprøvekontroller på vegne af Sikkerhedsstyrelsen, så den mangelfulde afpropning er reelt større end antallet af indberetninger, lyder det fra Evida. Sagerne bliver sendt videre til sagsbehandling hos politiet, hvorefter installatøren vil blive mødt af en politibetjent i den anden ende af telefonrøret. Bøden lyder på 15.000 kroner, da det i værste fald kan føre til eksplosion og brand.
- Det kan have store økonomiske konsekvenser for den enkelte vvs-installatør og i værste fald eksplosionsfare. Vi kan derfor kun opfordre til, at vores medlemsvirksomheder er meget omhyggelige med arbejdet, når de afpropper gasinstallationer. Der vil sandsynligvis komme endnu flere af den slags opgaver i takt med, at flere konverterer deres gaskedler til eksempelvis en varmepumpe de kommende år, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Evida har indberettet både autoriserede vvs-installatører og uautoriserede installatører.
Virk.dk virkede ikke
Henover sommeren har flere installatører fået ekstra sved på panden, da de ikke kunne indsende deres anmeldelser, selvom de havde udfyldt dem korrekt. Det skyldtes en fejl i it-systemerne ved indførelsen af en ny blanket. Sikkerhedsstyrelsen fandt fejl i kvitteringer sendt fra midten juni, hvor et nyt anmeldelsessystem blev indført, og frem til den 16. juli, hvorefter fejlen blev rettet. De rigtige kvitteringer er blevet eftersendt i begyndelsen af august.
Læs også: Nyt om gasinstallationer på virk.dk
Det ændrer dog ikke ved, at installatørerne bør kigge deres indberetninger af gasinstallationer grundigt efter i sømmene, da det ellers kan udløse store bøder, hvis det bliver opdaget.
- Hvis man som vvs’er opdager fejl på gasinstallationer, eller man finder ud af, at der er noget, der ikke er blevet anmeldt korrekt, så anbefaler vi, at man tager fat i vores kundeservice. Den service vil vi gerne yde, da det er vigtigt for os at have de rigtige data i systemet, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i SIK.
Her kan du anmelde din gasinstallation på Virk.dk.
Find flere gode råd til gasinstallationer i TEKNIQ Arbejdsgivernes vvs-app.