-
Industri
90 procent af al produktion af solceller foregår i dag i Kina. Bekymringen for, at vind-arbejdspladser også ender i Asien, blev debatteret ivrigt af deltagerne under TEKNIQ Arbejdsgivernes arrangement på Esbjerg Havn. Deltagerne tog gode argumenter med retur til Christiansborg.
Blandt deltagerne i Esbjerg var centrale politikere som eksempelvis Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokratiet.
-Vi har råt for usødet i dag fået præsenteret leverandørernes frygt for udflytning af de mange job, der ligger i den store grønne udbygning i Nordsøen. Det er en utrolig vigtig dagsorden at få løftet, og vi har fået meget inspiration med tilbage til Christiansborg her fra Esbjerg.
-Jeg er blevet bestyrket i, hvor vigtigt det er, at vi gør energi til kritisk infrastruktur i Danmark. Og så er det afgørende, at vi stiller krav til CO2-påvirkning ved den grønne omstilling og de kommende udbud. Det har underleverandørerne i vind-branchen illustreret i dag, sagde Benny Engelbrecht efter mødet og virksomhedsbesøg i Esbjerg og på Valmont i Aabenraa.
Stop kineserne
En anden politiker på turen var Niels Flemming Hansen (C).
-Efter sådan en dag i Esbjerg sammen med aktører inden for vind tager man altid hjem med nye input, viden og inspiration. Der skal selvfølgelig sorteres i input, men det er afgørende med viden indhentet uden for Christiansborg. Det fik vi i TEKNIQ Arbejdsgivernes arrangement i Esbjerg om risikoen for, at de grønne job ender i Kina ved udbygningen i Nordsøen.
-Jeg er bekymret for disse job – og jeg er bekymret for, hvad der sker, hvis kineserne kommer til at drive vindmølleparker, som de derved har muligheden for at sætte i stå. Amerikanernes overvejelser om at holde kineserne ude er interessante. Men helt aktuelt er det afgørende, at vi nu gør energi til kritisk infrastruktur i Danmark. Så må vi se, hvad markedet selv kan regulere – og hvad vi skal regulere fra politisk side. Det kan være miljøpåvirkning og forurening ved produktion.
350 vindjob væk
Jakob Lykke er formand 3F Esbjerg og byrådsmedlem i byen:
-Jeg deler helt sikkert bekymringen for udflytningen af de grønne arbejdspladser. I 3F ser vi helt aktuelt her i Esbjerg, at omkring 350 medlemmer er gået fra et være registreret som ansatte inden for vind til at være ansatte inden for olie/gas. Det er en indikation på, at vi skal passe på.
-De mange job fra møllerne til Nordsøen må ikke ende i Kina eller andre asiatiske lande. Jeg oplever, at politikerne bare kører klima-karussellen fyldt med fine ord og skåltaler. Vi har brug for beslutninger, så der ikke bliver færre af vores medlemmer her i Esbjerg, der arbejder inden for vind. Der skal gerne blive flere, siger Jakob Lykke.
Kræv bæredygtighed
Fra Pensionskasserne deltog direktør Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark. Selskaber er aktionær i Copenhagen Infrastructure Partners, der er ved at etablere PtX-fabrik i Esbjerg.
-Det er vigtigt med sådan en dag i Esbjerg, hvor vi mødes på tværs. Der skal en stærk koalition til af producenter, investorer, myndigheder, Esbjerg Havn og arbejdsmarkedets parter, hvis vi skal nå de meget ambitiøse mål i Esbjerg-deklarationen om energiproduktionen i Nordsøen.
-Vi skal sikre, at den ambitiøse udbygning i høj grad også bliver bygget på produktion fra danske underleverandører, så kvaliteten gør, at de kan stå i Nordsøen i 30 år. Her er det afgørende, at energi er blevet til kritisk infrastruktur. Samtidig er det afgørende, at vi fra politisk hånd stiller krav til bæredygtighed i produktionen, som de danske leverandører præsterer. Sådanne krav kender vi i PensionDanmark, hvor vi i 10 år har stillet krav om bæredygtighed til vores leverandører i byggeriet, sagde Torben Möger Pedersen efter mødet.
Gruppen på besøg på valmontSM