-
El
Gæsterne i de danske udlejningssommerhuse ankommer i stigende grad i elbiler og efterspørger en sikker og hurtig ladestander ved huset. Derfor er der et markant behov for at få installeret flere ladestandere i sommerhusområderne de kommende år, lyder det fra flere aktører.
Midt i højsæsonen for sommerhusudlejning efterlyser udlejningsbureauerne nu, at der bliver sat turbo på opsætningen af ladestandere til elbiler i de danske udlejningssommerhuse, så gæsterne kan få opladet elbilen problemfrit.
Pia Loft, der er er direktør i Feriehusudlejernes brancheforening, forklarer, at en ladestander til elbilen i stigende grad bliver et søgekriterie, som sommerhuslejerne krydser af, i lighed med eksempelvis pool og opvaskemaskine, når de jagter et godt sommerhus på nettet.
– Der er kommet fart på salget af elbiler herhjemme og i lande som Tyskland og Norge, hvor mange sommerhuslejere kommer fra. Derfor vokser behovet for at få installeret ladestandere ved sommerhusene kraftigt disse år, siger Pia Loft.
Hun understreger, at selvom det ikke er umuligt at få ladet sin elbil op, hvis der ikke er installeret en ladestander ved sommerhuset, så bør man gøre det sikrest og nemmest muligt for gæsterne at tanke strøm.
– En sommerhusgæst vil allerhelst oplade nemt og sikkert lige ved sommerhuset. Reservekablet kan ikke bruges alle steder. Og man fortrækker at lade op tæt på huset i stedet for en måske mere langsommelig opladning nede i byen. Det er frustrerende at bruge tid på, når man er på ferie og bare vil slappe af. Derfor opfordrer vi sommerhusudlejerne til at prioritere ladestanderne højt og kommunerne til at prioritere hurtigopladere.
Få ladestandere i dag
Hos et af landets største udlejningsbureauer Sol og Strand kender man alt til udfordringen. Lige nu er der monteret ladestandere ved 376 ud af de 6500 sommerhuse, som bureauet råder over. Og der vil blive behov for mange flere de kommende år, lyder det fra den administrerende direktør Per Dam.
– Efterspørgslen er steget allerede fra sidste år til i år, og vi forventer, at den udvikling vil tage endnu mere fart de kommende år. Derfor har vi blandt andet lavet aftaler med to kommercielle aktører på markedet for opsætning af ladestandere, så vi er med til at sikre, at Sol og Strand-husejerne bliver tilbudt rabat på forskellige ladestander-løsninger. Jeg vil ikke afvise, at vi indgår flere lignende aftaler for at gøre det nemt og attraktivt at opsætte en ladestander, siger han.
Kraftig ketchupeffekt
En rapport, som Rambøll udarbejdede for Dansk Kyst- og Naturturisme tidligere i år, viser, at ketchupeffekten kan blive endog meget kraftig, når det gælder hvor mange elbiler, som vil ankomme til sommerhusområderne i 2030.
Rapporten beregner to scenarier for forventningen til antallet af elbiler i kyst- og naturturismen. Minimumscenariet viser, at elbilerne vil stå for 18 procent af alle bilrejsende, mens det ifølge maksimumscenariet vil være 41 procent af turisterne, der kører i elbiler i 2030 blandt kyst- og naturturisterne. Det svarer til, at der vil ankomme henholdsvis 19.500 og 45.500 elbiler i kyst- og naturområderne pr. dag i juli måned, hvilket skaber et akut behov for flere ladestandere i kystnære områder, konkluderer rapporten.
Sikkerhed og komfort
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, forklarer teknisk konsulent Mads Risgaard Knudsen, at der er flere gode grunde til at få installeret en ladestander i sommerhuset hurtigst muligt.
– Den nødlader (mormor-lader), som man får med, når man køber en elbil, skal ikke betragtes som en varig løsning til opladning af hybrid- eller elbiler. Når mormorladeren bliver tilsluttet en stikkontakt i sommerhusets bedagede 230 volts installation, hvor der undervejs fra målerramme til stikkontakt kan være foretaget mange ledningssamlinger, vil det medføre risiko for løse forbindelser og overophedning, siger Mads Risgaard Knudsen og fortsætter:
– Hvis man anvender en almindelig husholdnings-stikkontakt til opladning, så bør installationen ikke belastes med mere end 6 A, svarende til 1,4 kW over længere tid. Den rigtige og meget mere sikre løsning er, at få installeret en dedikeret ladestander-installation med 400 volt og 11 kW opladning. Det giver elektrisk tryghed og lav risiko for elskader, fastslår TEKNIQ Arbejdsgiverne-konsulenten.
Mads Risgaard Knudsen understreger også, at den er meget tid at spare, hvis man udskifter mormorladeren med en rigtig landestander.
– I nogle tilfælde går det op til syv gange syv gange hurtigere end med en usikker mormor-oplader, konstaterer han.