Spørgsmål:
Vi har en medarbejder, som har været i haven i weekenden og er blevet slemt solskoldet. Han har glemt at bruge solcreme. I morges meldte han sig syg, fordi forbrændingerne gør ondt. Skal vi som virksomhed betale løn under fraværet?
Svar
Hvis jeres medarbejder er ude af stand til at varetage sit arbejde på grund af sygdom, er det som alt overvejende hovedregel lovligt forfald. Dermed skal virksomheden betale løn under fraværet, når anciennitets-betingelserne for betaling i henhold til overenskomsten er opfyldt.
En sygdom kan dog i nogle situationer være selvforskyldt, og der vil derfor ikke være tale om lovligt forfald, som berettiger til løn.
Selvforskyldt sygdom kan opstå i situationer, hvor en medarbejder pådrager sig sydom forsætteligt eller groft uagtsomt, fx hvis en medarbejder kommer til skade pga. spirituskørsel. Med andre ord forvolder en skade på sig selv med vilje eller på en meget unormal og uforsvarlig måde.
Manglende anvendelse af solcreme og deraf smertefulde forbrændinger vil ikke falde under begrebet selvforskyldt sygdom. Det vil sige, at I som virksomhed skal betale medarbejderen løn under sygefraværet.
Hvis man som arbejdsgiver er i tvivl om, hvorvidt der er tale om sygdom, der gør medarbejderen uarbejdsdygtig, kan I kræve udstedelse af en lægeerklæring.
Kontakt gerne Overenskomst & Jura hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvis I er i tvivl om, hvorvidt der er tale om en selvforskyldt sygdom.