-
Industri
Kan man i en digital tid udgive et opslagsværk i bogform til jern- og metalindustrien, der kan stå på hylden og være et bedre værktøj end et opslag på nettet? Industrikonsulent Edward Lorentzen giver fire ud af seks stjerner til Stål Håndbogen fra Geier Rune Artsen.
Stål Håndbogen
Kvalitet, bearbejdning, svejsning, korrosion
Forfatter: Geier Rune Artsen
472 sider
389 kr.
Kan man i en digital tid udgive et opslagsværk i bogform til jern- og metalindustrien, der kan stå på hylden og være et bedre værktøj end et opslag på nettet?
Geier Rune Artsen tror på papiret og bogen, når det gælder en opslagsbog om stål og stålkonstruktioner. ”Stål Håndbogen” er titlen, og jeg har med min baggrund som mangeårig produktionschef i forskellige virksomheder testet indholdet med udgangspunktet i det behov, man kan have for opslag i en metalvirksomhed.
Overordnet er det en rigtig fin bog, som kommer rundt om alle emner, når man arbejder med stål.
I metal- og smedevirksomhederne er det teknisk afdeling, der vil bruge den som opslagsbog. Det vil være konstruktøren, svejsekoordinatoren, indkøberen eller måske mester selv, som kan finde relevant fakta og viden.
Sproget er tilgængeligt og forståeligt. Efter et par opslag viser bogen sig også at være nem at finde rundt i og bruge i hverdagen. Der er selvfølgelig kapitler, der interesserer mere end andre. Disse kapitler lærer man hurtigt at kende på samme måde som den gamle lærebog.
Der er også kapitler, hvor smedevirksomheden formentlig vil supplere ved at tale med sin stålleverandør om, hvilke stoftyper han skal anvende. Her tænker jeg f.eks. på kapitel 7 ”Klassificering af stål” og kapitel 10 ”Sammenligning af stålkvaliteter.”
Kapitel 8 ”Konstruktionsgrundlag” berører fint bærende konstruktioners sikkerhed, BR18 og de standarder, der er vigtige inden for emnet. Kapitlet fortæller også om ”Den ny certificeringsordning”, som for tiden er meget omtalt - og som der stadig arbejdes med i en taskforce under Bolig- og Planstyrelsen.
Dette afsnit viser også svagheden ved et opslagsværk. Skal du være opdateret som fagmand, så er man allerede nu nødt til at gå på hjemmesiden brandogkonstruktioner.dk på dette område. Man skal således være løbende opdateret og vide, hvor bogen er dækkende – og hvor bogens indhold kræver supplerende opslag på forskellige websites for at sikre læseren den helt korrekte information.
Kapitel 16. om ”Svejsning” starter med at beskrive svejsemetoderne. Det område tænker jeg nok, at virksomhederne kender alt til. Der er dog et rigtigt fint afsnit omkring svejsekvalitet, der beskriver de materiale- og svejsetekniske forhold, kvalifikationer til svejseren, kvaliteten i svejsezonen samt mulige årsager til svejsefejl.
Samlet et vel beskrevet afsnit, der hjælper én på vej til at få den rigtige svejsekvalitet eller finde og genkende svejsefejlene.
Specielt for virksomheder uden en svejsekoordinator kan bogen være et fint opslagsværk. Nogle bruger selvfølgelig også deres svejseleverandør til sparring, men derfor er bogen stadig god og beskrivende, så man kan få hjælp til selv at rette sine fejl.
Samlet set ender jeg på 4 ud af seks stjerner.
En velskrevet bog, der både vil være opslagsværk og lærebog. Men også en bog, der taber til internettet på aktualitet – og i sidste ende bliver mere og mere uaktuel hver dag.
Edward Lorentzen Industrikonsulent TEKNIQ Arbejdsgiverne